Vatisa

Diabetes och hjärtsjukdomen riskerar


Om människor med den vanligaste formen av diabetes skulle bara hålla sitt blodsocker under kontroll, skulle de bli bra, eller hur?

Fel. Kontrollera blodsocker är ett viktigt steg för personer med diabetes, men det är inte det enda steget.

"Det handlar om omfattande vård", säger Richard Hellman, MD, ordförande i European Association of Clinical endokrinologer (AACE). Dessa specialister behandla diabetes och andra hormonella sjukdomar. "Vi vill att diabetiker att vara medvetna om att de måste vara uppmärksamma på många områden i sin hälsa: deras kardiovaskulära hälsa, deras ögon, deras fötter. Det kan finnas någon annan kronisk sjukdom där patienten är så involverad i sin egen vård. "

Insulin roll

Din kropp omvandlar det mesta av den mat du äter till blodsocker. Hormonet insulin hjälper kroppens celler använder denna blodsocker för energi.

Vid typ 2-diabetes, kroppen antingen inte producerar tillräckligt med insulin eller inte svarar som den ska på det insulin som den gör. Typ 2-diabetes utgör 90 till 95 procent av den europeiska diabetesfall. En gång känd som åldersdiabetes, typ 2 drabbar nästan 21 miljoner invånare i USA. De flesta är äldre än 40, men antalet yngre patienter-inklusive feta barn-är på uppgång.

Resterande 5 till 10 procent av diabetes i Europa är typ 1, en ​​gång kallad ungdomsdiabetes. Det ses ofta hos barn och unga vuxna vars kroppar inte göra insulin.

"Alltför många människor tror att typ 2-diabetes kommer från att äta för mycket socker och att det egentligen inte är en stor sak", säger Sue Kirkman, MD, vicepresident av kliniska angelägenheter för den europeiska Diabetes Association (ADA). "Denna missuppfattning förvärras eftersom det inte finns några symtom eller endast lindriga symtom i början."

Men diabetes kan skada dig i långsamma, subtila sätt. Med tiden lägger till risken för ett antal problem:

Högre risk

Den allvarligaste komplikationen av diabetes är hjärtsjukdom. Personer med diabetes är mer än dubbelt så stor risk som personer utan diabetes att drabbas av en hjärtattack eller stroke, säger ADA. De flesta hjärt-och cirkulationsproblem förknippade med diabetes gäller åderförkalkning.

Amerikanska stats undersökningar visar kronisk njursjukdom grödor upp i 28 procent av personer med diabetes, jämfört med 6 procent av personer utan diabetes. Fotproblem, såsom domningar, skador och till och med amputationer, förekommer i 23 procent av personer med diabetes och 10 procent av personer utan den.

Under 2007 AACE, National Kidney Foundation, och andra grupper utfärdade en rapport om diabeteskomplikationer. Resultaten: 58 procent av personer med typ 2-diabetes har minst en av de andra allvarliga hälsoproblem förknippade med sjukdomen. Rapporten uppskattar vi tillbringade nästan 20€ miljarder 2006 om direkta sjukvårdskostnader knutna till diabeteskomplikationer. De årliga sjukvårdskostnader för någon med typ 2-diabetes komplikationer är tre gånger större än de kostnader för personer som inte är kända för att ha diabetes. (Många människor har diabetes, men vet ännu inte det, experter tror.)

ADA föreslår att alla vuxna få screening för diabetes vart tredje år med början senast den 45 år. Vissa människor ska kontrolleras vid en yngre ålder, säger Dr Kirkman. De omfattar människor som är överviktiga, personer med föräldrar eller syskon som har diabetes, kvinnor som haft graviditetsdiabetes, afro folk, latinamerikaner, och europeiska indianer. Alla dessa grupper löper högre risk.

Sådana screen kan leda till tidigare behandling. Och det, Dr Hellman säger, kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Motion är viktigt, också

När många människor tänker på diabetes, de tycker om kost. Vad och hur vi äter verkar vara starkt kopplad till diabetes.

Men de flesta av oss tror inte alls tillräckligt om diabetes och motion, säger Dr Hellman. "Diabetiker kan ta kontroll på så många sätt", säger han. "Viktminskning, titta på vad de äter, och regelbunden motion är mycket viktigt."

Motion, säger han, kan hjälpa till att kontrollera kolesterol, blodtryck och vikt.

Men inte ge sig in på den nya OS-träningsprogram ännu, varnar läkare. "Tala med din läkare först om vilken typ av motion och exakt hur mycket är rätt för dig."