Vatisa

Diabetes prevention minskar vårdkostnader

Program för att förebygga typ 2-diabetes kan sänka människors sjukvård kostnader över tiden, finner en ny studie. Den nya analysen tog en närmare titt på data från Diabetes Prevention Program. Denna studie undersökte sätt att förebygga typ 2-diabetes. Alla i studien hade en hög risk att utveckla sjukdomen. En grupp gjorde förändringar i kost och utövas mer. De syftar till en 7% viktminskning. Personer i denna grupp sänkte sin risk för typ 2-diabetes 58%. En annan grupp tog drogen metformin. Deras chans att utveckla diabetes var 31% lägre än för dem som fick placebo (falska) piller. Den nya studien tittade på kostnader 10-åriga sjukvård för alla tre grupper. Detta inkluderade kostnader för programmet och medicin, samt annan hälso-och sjukvård. Kostnader i genomsnitt 20.840€ per person för metformingruppen och 21080€ för placebogruppen. Genomsnittliga kostnader för dem som ändrat sina kost-och motionsvanor var 21770€. De var högre än de andra grupperna eftersom folk fick utbildning för att hjälpa dem att ändra sin kost och motionsvanor. I tidskriften Diabetes Care offentliggjorde den nya studien på nätet 22 mars.

Vad är läkarens reaktion?

Mer än 25 miljoner människor i Europa har diabetes. Antalet fortsätter att stiga, med nära 2 miljoner nya fall diagnostiseras varje år. Och många går odiagnostiserade eftersom det inte finns några symptom på de tidigaste stadierna.

Det är typ 2-diabetes som är på uppgång. Förr i tiden var denna typ kallas vuxendiabetes. Nästan 95% av personer med diabetes har typ 2.

Det stora problemet i typ 2 diabetes är insulinmotstånd. Insulin hjälper normalt socker i vårt blod kommer in i levern och muskler för att ge energi. Vid typ 2-diabetes, behöver lever och muskelceller inte svarar bra på insulinet. Cellerna är "insulinresistenta."

Blodsocker kan inte flytta in i kroppens celler. Som ett resultat börjar socker i blodet att stiga.

Bukspottkörteln ger ut mer insulin för att försöka driva på socker i lever och muskelceller. Detta startar en cykel av högre blodsocker och blodinsulinnivåer. Så småningom kan bukspottkörteln inte hänga med den stigande blodsocker.

Diabetes diagnostiseras när du har något av följande:

  • Symtom på diabetes, som överdriven törst och urinering, med ett slumpmässigt blodsocker på 200 milligram per deciliter (mg / dl) eller högre

  • En fastande blodsocker på 126 mg / dl eller högre på 2 olika tillfällen

  • Ett blodsocker på 200 mg / dl eller högre 2 timmar efter att ha druckit 75 gram av en sockerlösning

  • En blod hemoglobin A1c nivå på 6,5% eller högre på 2 olika tillfällen

Vad är riktigt skrämmande är att antalet personer med pre-diabetes. Uppskattningen är 79 miljoner amerikanska vuxna.

Någon med pre-diabetes har antingen ett fastande blodsocker mellan 100 och 125 mg / dl eller en hemoglobin A1c nivå mellan 5,7% och 6,4%. Personer med pre-diabetes har en hög risk att utveckla fullt utvecklad diabetes.

Typ 2-diabetes är relaterat till överskott äta, viktökning och för lite motion, liksom familjens historia. Så hindrar det, eller åtminstone fördröja uppkomsten, med livsstilsförändringar har alltid gjort vettigt. Men det är fantastiskt att se en välgjord studie som bevisar det.

Den nya studien visade också att ta diabetesläkemedel metformin när du har pre-diabetes kan bidra till att hindra sjukdomen från att bli faktiska typ 2 -diabetes. Metformin hjälper kroppens celler bekämpa insulinresistens.


Vilka förändringar kan jag göra nu?

Det sättet att förhindra typ 2 -diabetes är att be din bukspottkörtel att göra så lite insulin som möjligt för att hålla blodsockret inom normalområdet.

Naturligtvis kan du inte styra din bukspottkörtel att göra det. Men du kan hjälpa till att få det att hända.

  • Bibehålla en hälsosam kroppsvikt.

  • Håll din midja trim. Det finns ingen enighet om ett perfekt midjan. Jag föreslår mindre än 30 inches för kvinnor och mindre än 35 inches för män.

  • Stanna så fysiskt aktiv som möjligt under dagen.

  • Ägna minst 30 minuter om dagen, de flesta dagar i veckan, till medelintensiv träning. Om du behöver gå ner i vikt, bör du sträva efter 60 minuter dagligen.

  • Ät och drick färre produkter som innehåller enkla sockerarter och hög majssirap.

Om du har pre-diabetes eller en familjehistoria av typ 2-diabetes, bör du vidta dessa åtgärder direkt. De kan hjälpa dig att sänka ditt blodsocker samtidigt som man ber din bukspottkörtel att göra mindre insulin.


Vad kan jag förvänta mig med tanke på framtiden?

Metformin är för närvarande inte godkänt för behandling av pre-diabetes. Men det är troligt att läkare börjar råda en del patienter att överväga det. Detta gäller särskilt för personer som inte har kunnat sänka sitt blodsocker trots försöker hårt för att gå ner i vikt och motionera mera.