Vatisa

Verkliga sätt att hantera diabetes

Det är en sak att veta vad du ska göra för att förhindra eller kontrollera diabetes. Det är en annan sak att faktiskt göra det. För personer med sjukdomen, alltför ofta livet tycks komma i vägen för sunda matvanor, fysisk aktivitet, glukostestning, medicinering regimer och alla de rekommenderade läkarbesök.

Om att hantera diabetes verkar vara ett heltidsjobb, kom ihåg att det är en uppgift som inte kan ta lätt på. Diabetes är den femte vanligaste dödsorsaken av sjukdom i Europa. Utan ordentlig självförvaltning, leder det ofta till allvarliga komplikationer, såsom hjärtsjukdomar, stroke, högt blodtryck, blindhet, njursjukdom och nedre extremiteterna amputationer, för att nämna några.

"Vi måste inse och erkänna att kraven på att ta hand om diabetes är mycket tidskrävande," säger Karmeen Kulkarni, RD, CDE, från Europeiska Diabetes Association (ADA). "Därför, den person med diabetes måste ha den bästa möjliga informationen."

Rita på henne mer än 25 års erfarenhet som diabetes pedagog, Ms Kulkarni erbjuder lösningar på dessa gemensamma hinder som diabetespatienter ställs inför.

Barrier 1: vad som förväntas?

Du är bara inte säker på vad du ska - eller inte bör - göra själv. Anta att du vaknar hungrig men dina blodsockernivåer är redan förhöjda. Om du äter frukost ändå? Om så är fallet, vilken mat ska man äta? Eller, om du reser ofta i affärer, vad motion och sunda matvanor alternativ är tillgängliga för dig? Är skära ned på ditt blodtryck medicinering verkligen en så stor sak? Om du inte vet svaren på frågor som dessa, kan din hälsa vara i fara.

Lösning: Sök upp expertråd nu. Det du lär dig kommer att tjäna dig för en livstid. Ta reda på vad du borde göra, varför det är bra för dig, och hur man gör det. Fråga din läkare eller diabetes utbildare att förklara på ett enkelt språk. Om du inte får det svar du behöver, be om en remiss till en annan expert, om det är en dietist, en ögonläkare eller en endokrinolog.

För ytterligare personlig vård, Ms Kulkarni råd att kontakta en diabetes utbildningscenter erkänts av ADA. För att hitta ett sådant centrum i ditt område, kontakta ADA eller besök http://www.diabetes.org/about-us/center-for-information-community-support.html.

Barrier 2: hur är motion?

Välj din ursäkt: Du har inte tid för motion, du är för ur form, det är för mycket av ett besvär, du behöver inte orkar.

Lösning: Leta efter en form av aktivitet som du tycker om, och sedan börja med baby steg. Du kommer bli förvånad över hur långt dessa steg kan ta dig.

Motion är särskilt viktigt om du har diabetes, eftersom det kan sänka ditt blodsocker och förbättrar kroppens förmåga att använda insulin, enligt National Institute of Diabetes and Digestive och njursjukdomar. Motion kan också sänka blodtrycket och kolesterol nivån, sänka risken för hjärtsjukdom och stroke och hjälper dig med viktkontroll.

Prata med din läkare innan du påbörjar ett träningsprogram. Din leverantör kan erbjuda förslag på hur du kommer igång och hur man kan övervaka ditt blodsocker när du tränar.

Barrier 3: hur är det att förlora vikt?

Du kan känna dig hjälplös om att kontrollera din vikt. Att nöja sig med en diet verkar alltför komplicerat, obehaglig eller rent ångras.

Lösning: Börja med en verkligheten. Hälsosam viktminskning faktiskt inte behöver innebära förvirrande kost planer, komplexa mätningar eller köpa specialkost livsmedel.

Faktum är att "det finns egentligen ingen specifik diabetes diet," noterar Ms Kulkarni. "Det är bara hälsosam kost som rekommenderas för alla."

Detta innebär i princip att äta en balanserad diet med låg fetthalt, kolesterol och socker, och att uppmärksamma portionsstorlekar och totala kalorier. Samtidigt bör du inse att mat kan vara en kritisk, aktuell fråga för personer med diabetes.

Om du fortsätter att ha problem med viktkontroll, be din läkare om en remiss till en dietist som kan hjälpa dig att göra ett kostschema. Och se till att ägna sig åt regelbunden fysisk aktivitet för att bränna kalorier du tar i.

Barrier 4: hur är blodsocker?

Dina matvanor orsakar problem med blodsockerkontroll, men du är inte beredd att ändra dem. Antingen du inte vet vad som behöver justeras, eller du saknar motivation.

Lösning: Följ din läkares råd om egenkontroll dina blodsockernivåer, föreslår Ms Kulkarni. När du kan se tydligare hur den mat du äter påverkar dig, kommer du att kunna få mycket mer kontroll över din sjukdom.

"Till exempel, en av mina patienter var av asiatisk bakgrund och älskade att äta massor av ris, så hon hade höga blodsockernivåer efter varje måltid. Hon var en tuff tid att skära ned. Att göra en förändring med en favoritmat kan bara komma inifrån, så jag bad henne att göra en före-måltid glukoskontroll och igen två timmar efter att ha ätit. Genom att testa sig regelbundet, kom hon att inse hur höga hennes glukosnivåer faktiskt skjutit i höjden efter att ha ätit allt ris. Blodglucosetestning är mycket viktigt. Det ger omedelbar feedback och verkligen sätter patienten i förarsätet, "säger Ms Kulkarni.

Barrier 5: vad är viktigt?

Du skulle hellre ignorera din diagnos helt och hållet. Trots allt, vem vill ta itu med en allvarlig kronisk sjukdom?

Lösning: Shine ljus på din sjukdom. Genom att förneka det, kan du betala en hård pris senare, och så får de människor som bryr sig om dig. Diskutera din diabetes med din familj eller med andra som har diabetes, och be om deras stöd.

"Ibland," Ms Kulkarni tillägger, "det är bara en fråga om att besluta att göra allt du kan för att hålla sig frisk så att du kan vara där för dina barn och barnbarn."