Vatisa

Diabetiker med artrit mindre aktiv

Artrit kan hålla många diabetiker från att få motion, finner en studie. Motion hjälper till att kontrollera blodsockret. I en amerikansk statlig undersökning, ungefär hälften av diabetiker sa att de hade också artrit. De var mindre benägna att utöva än andra diabetiker. Personer över 65 år hade den högsta andelen av de båda sjukdomarna. Studien gjordes av US Centers for Disease Control and Prevention. Associated Press skrev om den 9 maj.

Vad är läkarens reaktion?

Artrit och diabetes är två av de vanligaste kroniska sjukdomarna. Så det är inte förvånande att många människor har båda. Emellertid visar denna stora undersökning en ännu större överlapp än väntat. Mer än hälften av personer med diabetes också sade att de hade artrit.

Kopplingen mellan de två kunde inte vara tillräckligt med fysisk aktivitet och hängivna träningstid. En inaktiv livsstil och viktökning öka risken för både osteoartrit och typ 2-diabetes. Eller, kanske artrit orsaka en person att vara mindre aktiv, gå upp i vikt och bli mer benägna att utveckla typ 2 -diabetes.

Artros bär bort brosk, ytan över ändarna av ben inuti en fog. De stödjande strukturer, såsom ligament och muskler, få svagare. Eftersom brosk bryts ned, ben gnids mot varandra. Detta orsakar smärta och stelhet. En del av smärtan kommer också från de försvagade muskler och ligament som omger de drabbade lederna.

Knän och höfter tar mest slitage över tiden. De är lederna som oftast drabbas av artros. Motion har hittills inte visat sig faktiskt förebygga artros. Däremot motion inte orsakar det, och att vara fysiskt aktiv inte göra det värre.

Vilka förändringar kan jag göra nu?

Även om du har avancerade artrit, är det viktigt att hitta sätt att hålla sig i rörelse. Håll dig så aktiv som möjligt.

Jogging eller promenader kanske inte ett alternativ på grund av smärta eller funktionshinder. Försök att rida en stillastående cykel med låg spänning. Öka pulsen med arm övningar. Om tillgängligt, hamnar i en pool. Vatten aerobics kan ge dig en kraftfull träning med minimal påfrestning på lederna.

För att lindra smärtan innan träning, ta paracetamol (till exempel Tylenol) eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel ca 60 minuter innan träningen. Låt smärtan vara din guide. Om en led börjar göra ont, backa på intensiteten i din rutin.

En väl utformad träningsprogram som du håller med kan stärka musklerna kring en gemensam och öka flexibiliteten. Dessa förändringar gör att du kan utföra dagliga sysslor lättare.

Vad kan jag förvänta mig med tanke på framtiden?

Du kan räkna med forskare för att bevisa att vissa typer av motion kan förebygga artros. Trauma och innan ledskada är kända för att öka risken för artros. Så övningar med mindre plötslig påverkan och vrida på lederna kommer sannolikt att vara säkrare.

Under tiden, bibehålla en hälsosam vikt. Detta är definitivt det bästa sättet att förhindra artrit och typ 2-diabetes.