Vatisa

Diabetes fotproblem

Vad orsakar diabetes fotproblem?

Neuropati och kärlsjukdom både öka risken för fotsår. Nerverna i fötterna är det längsta i kroppen och ofta drabbas av neuropati. När en patient med diabetes förlorar känsel i fötter, sår eller skador kan gå obemärkt tills sår utvecklas.

Enligt National Institute of Diabetes and Digestive och njursjukdomar (NIDDK), mer än hälften av nontraumatic nedre extremiteterna amputationer i Europa förekommer hos personer med diabetes.

Förebyggande av diabetes fotproblem:

För att förhindra fotproblem från att utvecklas, rekommenderar NIDDK att personer med diabetes tar hand om sjukdomen och dess symptom, och följer dessa förslag för korrekt fotvård:

Kontrollera dina fötter och tår dagligen för några skärsår, sår, blåmärken, bulor, eller infektioner - med hjälp av en spegel om det behövs.

Undersök dina skor innan du lägger dem på att se till att de inte har några tårar, skarpa kanter eller föremål i dem som kan skada dina fötter.

Tvätta dina fötter dagligen med varmt (inte hett) vatten och en mild tvål. Om du har neuropati, bör du testa vattentemperaturen med handleden innan du sätter fötterna i vattnet. Läkare rekommenderar inte blötläggning fötterna under långa perioder, eftersom du kan förlora skyddande förhårdnader. Torka fötterna noga med en mjuk handduk, speciellt mellan tårna.

Använd skor som passar dina fötter väl och låt tårna att röra sig. Break in nya skor gradvis, bär dem för bara en timme åt gången i början. Efter år av neuropati, som reflexer är förlorade, fötterna kommer sannolikt att bli bredare och plattare. Om du har svårt att hitta skor som passar, be din läkare att hänvisa dig till en specialist, som kallas en fotvårdsspecialist, som kan förse dig med korrigerande skor eller skär.

Täck dina fötter (med undantag för huden mellan tårna) med vaselin, en lotion som innehåller lanolin, eller kall grädde innan du sätter på skor och strumpor. För personer med diabetes, fötterna tenderar att svettas mindre än normalt. Med hjälp av en fuktighetskräm hjälper till att förhindra torr, sprucken hud.

Använd en nagelfil eller pimpsten för att fila bort död hud, men ta inte bort förhårdnader, som fungerar som skyddande stoppning. Försök inte att skära av eventuella utväxter själv, och undvik att använda starka kemikalier såsom vårta remover på fötterna.

Klipp tånaglarna rakt över, men vara noga med att inte lämna några skarpa hörn som kan skära nästa tå.

Undvik att sitta med benen i kors. Passage av benen kan minska blodflödet till fötterna.

Be din läkare att kontrollera dina fötter vid varje besök, och ring din läkare om du märker att ett sår inte läker bra.

Bär strumpor om fötterna blir kallt på natten. Använd inte värmedynor eller varmvattenflaskor.

Bär tjocka, mjuka strumpor och undvika att bära hala strumpor, lagade strumpor, eller strumpor med sömmar.

Gå aldrig barfota, speciellt på stranden, varm sand eller stenar.