Vatisa

Ditt barns diabetes vårdteam

Att ha ett barn med diabetes kan vara överväldigande. Lyckligtvis kan en grupp experter guida dig nu och under de kommande åren.

"Kärnan i ditt barns diabetesteam är att du och din familj", säger Francine Kaufman, tidigare president i den europeiska Diabetes Association. "Lägg till att en grupp av kunniga vårdpersonal, och du är på god väg att skapa ett vårdteam som fungerar för ditt barn."

Diabetes vårdteam

Ditt barn kan se följande specialister.

  • Doktorn. Ditt barns läkare kan vara ett diabetesspecialist, barnläkare eller allmänläkare som har erfarenhet av att ta hand om personer med diabetes. Se till att både du och ditt barn känner sig bekväma att ställa frågor och att du förstår förklaringarna.

  • Diabetes pedagog. En certifierad diabetes utbildare (CDE) är utbildad för att hjälpa dig och ditt barn lära sig om diabetes och göra justeringar i diabetesvården. En diabetes lärare kan ge dig och ditt barn en bättre förståelse av biologin av diabetes, praktisk hjälp i passande diabetesvård i din livsstil och vägledning i rätt teknik för att ge injektioner eller kontroll av blodglukos. Din läkare kan rekommendera en CDE i ditt område.

  • Dietist. En dietist kan hjälpa dig och ditt barn att skapa en hälsosam kost plan. Det är en god idé att konsultera en dietist minst en gång om året.

  • Psykolog. Det kan vara svårt att anpassa sig till diabetes. En kurator, psykolog, psykiater eller kurator kan hjälpa dig och ditt barn klara.

  • Ögonläkare. Barn med diabetes bör ha sina ögon kontrolleras av en ögonläkare tre till fem år efter diagnosen, och därefter regelbundet.

  • Apotekare. En apotekare kan hjälpa dig att välja diabetes leveranser som är rätt för ditt barn. Så mycket som möjligt, ge ditt barn att ta ansvar för sin diabetesvård.

"Som barn växer och utvecklas, de har möjlighet att göra flera av de uppgifter diabetes krävs för att hantera sjukdomen," säger Ms Kaufman. "I alla åldrar, bör barnet uppmuntras att ställa frågor och komma med sina bekymmer om diabetesvård för dig och diabetes vårdteam."