Vatisa

Förståelse gastroparesis

Gastropares är en mage sjukdom som kan drabba personer med diabetes. Det inträffar när nervskada håller magen från tömning normalt, enligt National Institute of Diabetes and Digestive och njursjukdomar (NIDDK). Om du har gastropares, kan hantera din diabetes att hålla dig så frisk och behaglig som möjligt. Och när du behöver mer hjälp att kontrollera dina symtom, andra typer av behandling för gastropares finns tillgängliga.

Nervskada

Rörelsen av föda genom matsmältningskanalen styrs av vagusnerven. När denna nerv skadas av diabetes, tar magen för lång tid att tom. Detta kan leda till:

  • Halsbränna

  • Illamående

  • Kräkning

  • Mättnadskänsla efter att ha ätit en liten mängd mat

  • Viktminskning

  • Uppblåsthet

  • Brist på aptit

Som en del av matsmältningen, maten kommer in i tunntarmen när den lämnar magen. Där är maten absorberas, vilket gör blodglukosnivåerna stiger. Gastropares orsakar denna process kommer att försenas, säger NIDDK. Som ett resultat av människor med denna sjukdom har svårt att förutsäga och kontrollera blodsockernivån efter måltid. Gastropares kan också orsaka dålig absorption av föda, vilket kan leda till undernäring. Dessutom, om mat kvar i magen för länge, kan det stelna till fasta massorna kallas besoarer. Dessa massor kan vara farliga om de blockerar utloppet till tunntarmen.

Tester för diagnostik

Gastropares kan diagnostiseras genom olika medicinska tester. Du kan bli ombedd att konsumera en speciell mat som dyker upp på en röntgen eller annan avbildning test. Detta gör att din vårdgivare se hur lång tid det tar för maten att lämna din mage. Eller, kan du få en gastric manometri test. Detta test mäter elektrisk och muskelaktivitet i magen eftersom det smälter maten.

När diagnosen bekräftas, är det viktigaste målet för att hålla blodsockernivån under kontroll, säger NIDDK. Utöver detta, kan läkemedel ordineras. Vissa läkemedel orsakar muskelsammandragningar i magen att hjälpa till att flytta mat tillsammans. Andra hjälpa till att kontrollera illamående och kräkningar. Om en Bezoar former, kan din vårdgivare använder ett endoskop för att injicera medicin som löser upp bezoar.

Många människor med diabetes tycker att det hjälper att äta sex små måltider om dagen i stället för tre stora. Ibland kan din läkare föreslå flytande måltider, som passerar genom magen lättare än fast föda. Om allt annat misslyckas, kan en sond vara inopererad genom bukväggen in i tunntarmen, förbi magen. Denna typ av rör är ofta tillfällig.

Gastropares kan variera från mild till svår. Men även i svåra fall, finns hjälp.