Vatisa

Hur Wilford Brimley behandlar typ 2-diabetes

Han är en av världens mest kända karaktär skådespelare -. En surkart känd för miljontals från roller i filmer som "Cocoon", "The China Syndrome" och "The Natural"

Efter 25 år av att spela elak seniorer, är Wilford Brimley ofta kallas "den mest kända morfar i Europa." Och han lyckades trots typ 2-diabetes.

Brimley är bland de nästan 24 miljoner människor med denna sjukdom. I denna sjukdom, kroppen förlorar gradvis sin förmåga att reglera blodsockret (glukos) som bränns för energi. Vänster obehandlad kan diabetes leda till drastiska effekter över tiden. Blindhet, invaliditet och dödsfall kan resultera i överskott blodsocker skadar känsliga blodkärl.

"Alla har något, och min kamp har varit med åldersdiabetes typ av diabetes ", säger Brimley, som delar sin tid mellan Kalifornien och Utah häst ranch. "I mitt fall började det tillbaka runt 1980, när jag satte på lite i vikt och märkte att jag kände mig trött och cranky hela tiden.

"Jag gick och klagade till doc, och om det första han gjorde var att kontrollera mitt blodsocker", säger han. "När diagnosen kom klart, skulle jag börja hantera min sjukdom." För Brimley, innebär att kontrollera hans blodsockernivån minst tre gånger om dagen. Till skillnad från många människor med typ 2-diabetes, måste han också ta insulin regelbundet.

"Diabetes är inte roligt, men den goda nyheten är att du kan hantera det med framgång, om du jobbar på det. Det är vad jag har gjort under alla dessa år, och det har inte riktigt avtagit mig mycket alls... även om jag slutade repa stutar i Rodeos när jag fyllde 65 år! "

Född i Salt Lake City 1934, flyttade Brimley till Kalifornien med sin familj vid 6 års ålder. Han hoppade av gymnasiet för att gå med i marinkåren. Efter ett år av vakttjänst i Aleuterna, återvände han till Los Angeles och arbetade deltid som stuntman. Men han trött på att spela lite delar och gick tillbaka till Utah för att bli en ranchägare, häst wrangler och rodeo tävlande.

Då, 1977, slog blixten.

"Jag var passerar genom Los Angeles i affärer det året", minns han, "och jag slutade för att besöka några vänner. Tja, en av dem råkade vara i filmbranschen, och han nämnde att de hade precis börjat audition för rollen av en anläggning förman i denna film om en härdsmälta. "

Filmen var "The China Syndrome", och när Brimley landade den del av växtchef Ted Spindler, tog hans karriär fart. Han blev bekant för miljoner i "Frånvaro av Malice", "Cocoon" och "The Hotel New Hampshire."

Är han imponerad av hans stjärna resning? Knappast. "Jag är aldrig den ledande mannen i en bild, och jag aldrig få flickan", skämtar han.

Diabetes behöver inte slå dig

Nyckeln till att hantera diabetes är "kontrollera din socker, och kontrollera det ofta", säger Brimley.

"Som de flesta diabetiker, har jag upptäckt genom åren som jag måste kontrollera mitt blodsocker minst tre gånger om dagen, oftast före måltid", säger han. "Det är oerhört viktigt, för om du vet att du har problem med att kontrollera mängden socker i blodet, kan du och din läkare göra något åt ​​det."

Vägning för mycket är ett tecken på att du kan vara i riskzonen för typ 2-diabetes, som ofta inte har några symptom. Brimley rekommenderar flera grundläggande steg för dem som har eller kan ha diabetes:

  • Om du har symtom som tyder på diabetes, kontakta din läkare omedelbart för testning och diagnostisering. Tecknen inkluderar täta urinträngningar, kronisk trötthet och svaghet, dimsyn och nedsatt sexuell funktion, bland annat. Om du inte har diabetes, rekommenderar Europeiska Diabetesförbundet ett screening blodprov vart tredje år med början vid 45 års ålder. Du kan behöva screening vid en yngre ålder eller oftare om du har en eller flera av dessa riskfaktorer: diabetes i släkten, du är överviktig (med ett BMI på 25 eller mer), du leder en stillasittande livsstil, du är i en högrisk etnisk grupp (afrikansk europeisk, Spansk, Europeiskt indiska, asiatiska europeiska eller Stillahavsområdet), ett tidigare blodprov som visade högt blodsocker, högt blodtryck, högt kolesterol, graviditetsdiabetes, eller polycystiskt ovariesyndrom.

  • Arbeta med din läkare för att ställa in rätt diabetes regim för dig. Det bör omfatta förändringar i kost och motion, viktminskning (om det behövs) för dem med typ 2-diabetes och regelbunden blodsockertestning. Mediciner som minskar mängden glukos i blodet och insulin kan behövas.

  • Ät en välbalanserad kost med mycket frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, mejeriprodukter och protein, men undvika överskott kolhydrater. En dietist kan hjälpa dig att planera en hälsosam kost.

  • Träna regelbundet. Frekvent motion hjälper att sänka ditt blodsocker. En rask, 30 minuters daglig promenad är det enklaste svaret.

"Jag har lärt mig under många år som du kan hantera din diabetes, och att du kan njuta av ett normalt, aktivt liv som följd", säger han. "Denna sjukdom behöver inte slå dig - och det kommer inte, om du bara ställa dig till att ta hand om dig själv dag in och dag ut."