Vatisa

Övning för att hantera ditt blodsocker

Att vara fysiskt aktiv varje dag kan hjälpa dig att hantera ditt blodsocker. Det beror på att en aktiv livsstil kan förbättra kroppens förmåga att använda insulin. Daglig verksamhet kan också bidra till förseningar eller förhindra komplikationer av diabetes. Och det är ett bra sätt att lindra stressen. Om du inte är normalt aktiv, se till att rådfråga din läkare innan du sätter igång.

Hur mycket aktivitet behöver du?

Om daglig verksamhet är nytt för dig, börja långsamt och stadigt. Börja med 10 minuters aktivitet varje dag. Sedan arbeta upp till minst 30 minuter om dagen. Gör detta genom att lägga några minuter varje vecka. Det behöver inte göras på en gång. Varje aktiv period under dagen lägger upp.

Bara flytta!

Du behöver inte gå på gym eller egen dyr sportutrustning. Bara komma ut och promenera. Walking är en aerob träning som gör ditt hjärta och lungor arbetar hårt. Det hjälper ditt hjärta och blodkärl. Walking kräver endast en robust par sneakers och egna ben. Ju mer du går, desto lättare blir det.

 • Schemalägg tid varje dag för att flytta fötterna.

 • Gör det till en del av din dagliga rutin.

 • Gå med en vän eller en grupp för att hålla det intressant och roligt.

 • Prova att ta flera korta promenader under dagen för att uppfylla dina dagliga aktivitets mål.

En stegräknare gör varje Step Count

En stegräknare är en liten enhet som håller koll på hur många steg du tar. Du kan fästa den vid bältet (eller en rem på armen eller benet) och gå om din dagliga rutin. Vid slutet av dagen, visar stegräknaren det totala antalet steg du tog. Använd en stegräknare för att ställa dagliga mål för dig själv. Till exempel, om du går 4000 steg om dagen, prova att lägga 200 fler steg varje dag. Sikta på ett mål av 7.500. Med varje steg, du gör lite mer för att hjälpa kroppen använder insulin.

Lägga motstånd motion

Resistance träning (även kallad styrketräning), gör musklerna starkare. Det hjälper också musklerna använder insulin bättre. Fråga din läkare om denna typ av träning är rätt för dig. Om det är, kan din läkare hjälpa dig att arbeta in den till din aktivitetsplan.

Vistas säker

Att vara aktiv kan orsaka blodsockret att sjunka fortare än vanligt. Detta gäller särskilt om du tar medicin för att hantera ditt blodsocker. Men det finns saker du kan göra för att minska risken för oavsiktliga dalar. Håll dessa tips i åtanke:

 • Ha alltid legitimation när du tränar utanför ditt hem. Bär en mobiltelefon att använda i nödfall.

 • Om du kan, inkludera vänner och familj i din verksamhet.

 • Bär ett medicinskt ID-armband som säger att du har diabetes.

 • Använd rätt säkerhetsutrustning för den aktivitet du gör (till exempel en cykelhjälm när du cykla utomhus). Bär stängda toed skor som passar dina fötter väl.

 • Drick mycket vatten före och under aktivitet.

 • Håll ett snabbverkande socker (t.ex. glukostabletter) till hands vid lågt blodsocker.

 • Klä dig rätt för vädret. Bär en hatt om det är soligt, eller vänta till kvällen om det är för varmt.

 • Undvik att vara aktiva under långa perioder i mycket hett eller mycket kallt väder.

 • Hoppa aktivitet om du är sjuk.

Lägg märke till hur verksamheten påverkar blodsockret

Fysisk aktivitet är viktigt när man har diabetes. Men du måste hålla ett öga på din blodsockernivå. Kontrollera ofta om du har varit aktiv längre än vanligt, eller om aktiviteten var oplanerad. Gör det till en vana att kontrollera ditt blodsocker innan de aktiva. Och kolla igen några timmar senare. Använd din loggbok för att skriva ner hur aktivitet påverkar dina nummer. Om du tar insulin, kanske du kan justera din dos före en planerad aktivitet. Detta kan bidra till att förhindra bottenrekord. Prata med din läkare för att lära sig mer.