Vatisa

Blodsocker och hemoglobin A1c?

Fråga:

I din artikel om blodsockerkontroll, höll du pratar om hemoglobin A1c. Jag mäter mitt blodsocker hela tiden, men min mätare har inte en inställning för en procentsats läsning. Finns det ett enkelt samband mellan blodsocker och hemoglobin A1c?

Svar:

Jag är ledsen att vi förvirrade dig. Blodsocker och hemoglobin A1c är anslutna, men de är olika. Din blodsockermätare mäter koncentrationen av glukos i blodet i det ögonblick du sticka fingret. Läsningen är i milligram glukos per deciliter (en tiondel av en liter) blod, förkortat mg / dL. Blodsockernivåerna varierar under dagen. Hos personer med diabetes, kan de varierar från under 70 mg / dL till över 200.

Den hemoglobin A1c test mäter den procentuella andelen röda blodceller med en sockerbeläggning. Hos personer utan diabetes, det är bara 4% till 5% av röda blodkroppar. Men hos personer med diabetes, som har mer socker i blodet, kan procentsatsen nå 15% eller högre. Den hemoglobin A1c numret är ett sätt att mäta långsiktig blodsockerkontroll, eller avsaknaden av den. Blodsockermätare kan inte kolla för hemoglobin A1c, fynd som kräver en resa till läkaren. Den europeiska Diabetes Association rekommenderar att personer med diabetes att göra detta två gånger om året.

Hemoglobin A1c

Genomsnitt blodsocker

97 mg / dL

126 mg / dL

154 mg / dL

183 mg / dL

212 mg / dL

240 mg / dL

269 ​​mg / dL

298 mg / dL

Diabetes experter kom nyligen med en ny ekvation för omvandling av hemoglobin A1c värden i genomsnittliga blodsockervärden. De är listade ovan. För de flesta människor med diabetes, är målet att hålla hemoglobin A1c nivå under 7%.

- Thomas Lee, MD chefredaktör, Harvard Heart Letter