Vatisa

Diabetes: att hålla fötterna friska

Diabetes kan skada nerverna i fötterna och orsaka neuropati. Sjukdomen gör det svårt för dig att känna skador eller blåsor. Diabetes kan också ändra blodflödet, vilket gör det svårare för små problem, som en blåsa, för att läka ordentligt. I själva verket kan mindre skador snabbt bli allvarliga infektioner som skickar dig till sjukhuset. Öva egenvård för att skydda fötterna och hålla dem friska.

Ta Special Care

  • Inspektera fötterna dagligen för problem såsom rodnad, blåsor, sprickor, torr hud, eller domningar. Använd en spegel för att se botten av fötterna. Eller, be om hjälp.

  • Hantera din diabetes. Övervaka och kontrollera ditt blodsocker. Ta alla dina mediciner som ordinerats.

  • Undvik att gå barfota, även inomhus.

  • Tvätta fötterna med varmt vatten och mild tvål. Torka väl, speciellt mellan tårna.

  • Inte behandla liktornar eller förhårdnader själv. Tala med din läkare eller fotvårdsspecialist (en läkare som specialiserat sig på fotvård) om du behöver hjälp att trimma tånaglarna.

  • Använd mjukgörande kräm eller lotion om du har torr hud, men använd det inte mellan tårna.

  • Använd inte värmedynor på fötterna. Om du har neuropati, kan du få en brännskada och inte känna det.

  • Sluta röka. Rökning begränsar blodflödet och kan göra det svårare för sår att läka.

Ha regelbundna kontroller

Fotproblem kan utvecklas snabbt. Så se till att följa ditt vårdteam schema för regelbundna kontroller. Under mottagningsbesök, ta av dig skorna och strumporna så fort du får i en tentamen. Fråga din läkare för att undersöka dina fötter för problem. Det gör det lättare att hitta och behandla små hudirritationer innan de förvärras. Regelbundna kontroller kan också hjälpa till att hålla reda på blodflödet och känsla i fötterna. Om du har neuropati, kan du behöva ha kontroller oftare.

Bär ordentliga skor

Att bära rätt skor är mycket viktigt. Om områden av fötterna har skadats av för mycket tryck, kan din läkare rekommendera att ändra dina skor. I vissa fall kan undvika höga klackar eller snäva arbete stövlar vara allt som behövs. Eller, kan din läkare rekommendera speciella skor eller anpassade insatser. Dessa hjälper till att skydda dina fötter och behålla befintliga irritationer från att bli värre. Om du behöver speciella skor, fråga din läkare om du uppfyller kraven för Medicares diabetiker sko program.

Se till att skor och strumpor passar

Varje par skor-ny eller gammal ska känna sig bekväm så fort du lägger dem på. Det ska inte finnas någon gnidning när du går. Bär rätt sko för någon verksamhet. Till exempel är en löparsko som syftar till att hålla fötterna skadefri medan jogging. Köp skor i slutet av dagen, när dina fötter är större. Se till att de ger stöd utan att känna alltför lös. Se till att dina strumpor passar också. Bär mjuka, sömlösa, väl vadderade strumpor för aktivitet. Bomull eller microfiber strumpor är bäst för att hjälpa till att absorbera svett. För att skydda dina fötter, undvika skor som är öppen tå eller öppen klack. Om du har frågor om vilka typer av skor och strumpor är bäst, prata med ditt vårdteam.

Få regelbunden motion

Regelbunden motion förbättrar blodflödet i fötterna. Det ökar också foten styrka och flexibilitet. Gentle övningar, som att gå eller rida en stillastående cykel, är bäst. Du kan också göra speciella fot övningar. Tänk bara på att prata med din läkare innan du påbörjar ett motionsprogram. Också nämna om någon övning orsakar smärta, rodnad eller andra tecken på fotproblem.

OBS: Om du har någon form av bristningar i huden på foten eller ankeln, hålla området rent. Kontakta sedan din läkare, särskilt om området inte verkar vara helande.