Vatisa

Akupunktur

Vad är akupunktur?

Akupunktur är det praxis att punktera huden med nålar på vissa anatomiska punkter på kroppen för att lindra vissa symptom i samband med många sjukdomar. De anatomiska punkter (akupunkturpunkter) tros ha vissa elektriska egenskaper, som påverkar kemiska signalsubstanser i kroppen.

Akupunktur är en av de äldsta, mest använda medicinska metoder i världen. Med ursprung i Kina mer än 2500 år sedan, fick akupunktur uppmärksamhet i detta land på 1970-talet, när Kina och USA öppnade relationer. Bruket har ökat i popularitet sedan.

Enligt teorier om traditionell kinesisk medicin, har den mänskliga kroppen mer än 2.000 akupunkturpunkter anslutna via vägar, eller meridianer. Dessa vägar skapar ett energiflöde (Qi, uttalas "Chee") genom kroppen som är ansvarig för den allmänna hälsan. Rubbning av energiflödet kan orsaka sjukdom. Akupunktur kan korrigera dessa obalanser när de appliceras på akupunkturpunkter och förbättra flödet av Qi.

Akupunktur teorier i dag är baserade på omfattande laboratorieforskning, och har blivit allmänt känt och accepterat. Dessutom har kontrollerade studier visat belägg för effektiviteten av akupunktur för vissa sjukdomar. För närvarande i Europa, omkring 3.500 läkare och 11.000 till 12.000 icke-läkare akupunktörer använder denna medicinska konst. Cirka 40 akupunktur skolor utbilda icke-läkare och cirka 500 till 600 läkare, enligt den europeiska akademin för medicinsk akupunktur.

Mer än 3,2 miljoner människor har använt akupunktur, och antalet växer, enligt den nationella center för komplementär och alternativ medicin (nccam).

Akupunktur är inte för alla. Om du väljer att se en akupunktör, diskutera det med din läkare först och hitta en läkare som har licens som har lämplig utbildning och meriter.

Vad akupunktur känner för?

Akupunktur utförs i allmänhet med metalliska, fasta, och hår-tunna nålar. Patienter rapporterar olika känslor som är förknippade med akupunktur, men de flesta känner minsta smärta när nålen sätts in. Akupunktur gör att vissa människor rapport känsla energi av behandlingen, medan andra säger att de känner sig avslappnad.

Felaktig placering av akupunkturnål kan orsaka ömhet och smärta under behandlingen. Det är därför det är viktigt att söka behandling från en kvalificerad akupunktur utövare. Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) reglerar akupunkturnålar precis som det gör andra medicintekniska produkter enligt god tillverkningssed och engångs normer för sterilitet.

Istället för nålar, är andra former av stimulans ibland används, inklusive:

 • hetta

 • tryck (akupressur)

 • friktion

 • sugning

 • impulser av elektromagnetisk energi

Hur akupunktur påverka kroppen?

Många studier har dokumenterat akupunktur s effekter på kroppen, men ingen har helt förklaras hur akupunktur fungerar inom ramen för västerländsk medicin. Forskare har föreslagit flera processer för att förklara akupunktur effekter, främst på smärta.

I allmänhet är akupunkturpunkter tros stimulera det centrala nervsystemet, som i sin tur frisätter kemikalier in i musklerna, ryggmärg och hjärna. Dessa kemikalier antingen förändrar upplevelsen av smärta eller frigöra andra kemikalier som påverkar kroppens självreglerande system. Dessa biokemiska förändringar kan stimulera kroppens naturliga läkningsförmåga och främja fysisk och känslomässiga välbefinnande.

Uppmärksamhet har fokuserat på följande teorier för att ytterligare förklara hur akupunktur påverkar kroppen:

 • Ledning av elektromagnetiska signaler
  Uppgifter tyder på att akupunktur punkter är strategiska ledare av elektromagnetiska signaler. Att stimulera dessa punkter möjliggör elektromagnetiska signaler som förmedlas på större än normalt priser. Dessa signaler kan starta flödet av smärts biokemikalier, såsom endorfiner, eller frigör immunsystemceller till specifika kroppsställen.

 • Aktivering av kroppens naturliga opioidsystemet
  Betydande forskning stödjer påståendet att akupunktur frigör opioider, syntetiska eller naturligt förekommande kemikalier i hjärnan som kan minska smärta eller framkalla sömn. Dessa kemikalier kan förklara akupunktur har smärtlindrande effekt.

 • Stimulering av hypotalamus och hypofysen
  De förenade vid basen av hjärnan, hypotalamus och hypofys är ansvariga för många kroppsfunktioner. Hypotalamus aktiverar och styr en del av nervsystemet, de endokrina processer och många kroppsfunktioner, såsom sömn, reglering av temperatur, och aptit. Hypofysen levererar en del av kroppens nödvändiga hormoner. Stimulering av dessa körtlar kan leda till ett brett spektrum av effekter på olika kroppssystem.

 • Förändring i utsöndringen av neurotransmittorer och neurohormoner
  Studier tyder på att akupunktur kan förändra hjärnans kemi på ett positivt sätt. Detta åstadkoms genom att ändra frisättningen av signalsubstanser (biokemiska substanser som stimulerar eller hämmar nervimpulser) och neurohormoner (naturligt förekommande kemiska ämnen som kan förändra struktur eller funktion, eller påverkar aktiviteten av ett kroppsorgan).

Akupunktur och nationella institut för hälsa:

Kliniska studier som presenteras av National Institutes of Health (NIH) har visat att akupunktur är en effektiv behandling för illamående som orsakas av kirurgisk anestesi och cancer kemoterapi, liksom för dental smärta efter operation.

NIH har också funnit att akupunktur är användbar i sig själv, eller i kombination med konventionella terapier, för att behandla missbruk, huvudvärk, menstruationskramper, tennisarmbåge, fibromyalgi, myofascial smärta, osteoartrit, låg ryggsmärta, karpaltunnelsyndrom, och astma, och att bistå vid stroke rehabilitering.

Vilka sjukdomar kan dra nytta av akupunktur?

Många människor söker akupunktur behandling för lindring av kronisk smärta, såsom artrit eller låg ryggsmärta. Akupunktur har dock expand användningar i andra delar av världen. Världshälsoorganisationen (WHO) listar sjukdomar som kan dra nytta av akupunktur. Men innan man överväger akupunktur, rådfråga din läkare för att diskutera din nuvarande medicinska sjukdomar, symptom och behandlingsalternativ. Sjukdomar som gynnas akupunktur inkluderar följande:

Matsmältnings

Emotionell

Buksmärta
Förstoppning
Diarré
Hyperacidity
Matsmältningsbesvär

Ångest
Depression
Sömnlöshet
Nervositet
Neuros

Eye-ear-hals

Gynekologisk

Grå starr
Gingivit
Dålig syn
Tinnitus
Tandvärk

Infertilitet
Klimakteriebesvär
Premenstruella symptom

Muskuloskeletala

Neurologisk

Artrit
Ryggont
Muskelkramp
Muskelsmärta och svaghet
Nacksmärta
Ischias

Huvudvärk
Migrän
Neurogen blåsdysfunktion
Parkinsons sjukdom
Postoperativ smärta
Stroke

Andning

Diverse

Astma
Bronkit
Förkylning
Bihåleinflammation
Rökavvänjning
Halsfluss

Addiction kontroll
Idrottsprestationer
Blodtrycket reglering
Kronisk trötthet
Immunsystemet tonification
Stress minskning

Att tänka på när du väljer akupunktur:

Eftersom vetenskapliga studier inte helt har förklarat hur akupunktur fungerar inom ramen för västerländsk medicin, förblir akupunktur en källa till kontroverser i den medicinska världen. Det är därför viktigt att vidta förebyggande åtgärder som anges nedan:

 • Diskutera akupunktur med din läkare först för att avgöra om behandling är rätt för dig. Akupunktur är inte för alla. Diskutera alla behandlingar och mediciner (receptbelagda och over-the-counter) du tar. Om du har en pacemaker, är gravid eller har bröst eller andra implantat, se till att berätta för din läkare. Akupunktur kan vara riskabelt för din hälsa om du misslyckas med att nämna dessa frågor.

 • Välj en licensierad akupunktur utövare. Din egen läkare kan vara en bra resurs för remisser till en legitimerad eller certifierad utövare. Vänner och familjemedlemmar kan också vara bra källor för remisser. Du behöver inte vara en läkare för att öva akupunktur eller att bli en certifierad akupunktör. Omkring 35 stater har fastställt utbildningsstandarder för certifiering i akupunktur, även om inte alla stater kräver akupunktörer att erhålla en licens för att praktisera. Även om inte alla certifierade akupunktörer är läkare, kan den europeiska akademin för medicinsk akupunktur ger en remiss lista över läkare som utövar akupunktur.

 • Tänk kostnader och försäkringsskydd. Innan du börjar behandlingen, fråga akupunktör om antalet behandlingar som behövs och hur mycket de behandlingar som kommer att kosta.