Vatisa

Fakta om humant papillomvirus (HPV)

Den humana papillomvirus (HPV) är en grupp av mer än 100 typer av virus. Dessa virus kan orsaka vårtor, såsom genitala vårtor. HPV är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Europa. Även kallad papillom, genitala vårtor är noncancerous tumörer som kan visa sig i eller på könsorganen. Det finns mer än 30 typer av genitala HPV. För att skilja mellan olika typer av HPV, har var och en ett nummer, till exempel HPV-16. En del av dessa har varit kopplade till olika typer av cancer, inklusive livmoderhalscancer, penis, analt, vaginalt, vulva, och muntliga cancer.

Vilka är symptomen av HPV?

De mest synliga symptom på HPV är genitala vårtor. Dessa kan hittas på penis och runt anus hos män. Hos kvinnor är de som finns på vulva, runt anus, inne i slidan och på livmoderhalsen. I vissa fall kan de vårtor visas i munnen området. HPV vårtor är oftast köttfärgad och har en cauliflowerlike utseende. De är inte ofta orsaka smärta, men kan orsaka klåda. Vårtor inne i slidan eller livmoderhalsen är inte synliga och får inte orsaka några symtom.

Hur är HPV överförs?

Även om HPV kan spridas genom hud-mot-hudkontakt, är det oftast överförs genom vaginalt, oralt eller analt samlag med en person som har viruset. Eftersom vårtor inte alltid är närvarande eller synliga, är det omöjligt att säga bara genom att titta om en person har genital HPV. Dessutom kan folk inte vet att de har HPV, eftersom de kanske inte har symptom.

Hur är HPV förhindras?

En person som blir sexuellt aktiva i unga år eller har sex med många partners har en större risk att få HPV-infektion. Att ha sex med någon som har haft många partners i det förflutna kan också öka risken för HPV. Det är därför det är viktigt för sexuella partners för att diskutera deras sexuella historia och alla sexuellt överförbara sjukdomar de kan ha eller har haft. Det finns ingen garanterad skydd mot att få genitala HPV för människor som är sexuellt aktiva, därför hud mot hud kontakt med en smittad person kan sprida den. Att använda kondom vid samlag förhindrar inte HPV-infektion, även om kondomer kan hindra andra sexuellt överförbara sjukdomar som hiv.

Hur är HPV diagnosen?

En läkare ofta diagnostiserar HPV hos män när han eller hon ser vårtor på ytan av penis. En man får också veta att han är bärare av viruset, om en kvinnlig partner diagnostiseras med det. Det är ofta svårare att diagnostisera HPV hos kvinnor eftersom det är svårt att upptäcka eller känna för vårtor inuti slidan eller livmoderhalsen. Det är viktigt för kvinnor som är äldre än 18 år eller som är sexuellt aktiva att ha en gynekologisk undersökning och cellprov varje år. Om något onormalt hittas i ett Pap-test, kommer läkaren troligen rekommendera en kolposkopi. Detta är ett test där läkaren använder ett upplyst förstoringsglas verktyg som kallas ett kolposkop att titta på slidan och livmoderhalsen. Läkaren kan också rekommendera en biopsi, där han eller hon tar bort ett litet vävnadsprov. Då en patolog undersöker det. Dessa tester kan hjälpa till att avgöra om personen har HPV och vilken typ av HPV-infektion de har. HPV-test kan upptäcka infektionen hos kvinnor. Den kan användas ensam i kvinnor som har milda Pap-test avvikelser, eller i kombination med Pap-testet för kvinnor äldre än 30 år.

Hur är HPV behandlas?

Det finns ingen bot för HPV. Dock går infektionen ibland iväg på egen hand. I andra fall kan läkare behandla HPV så vårtorna att försvinna. Men vårtorna kan komma tillbaka, även efter behandling. Det finns flera sätt att behandla genitala vårtor. Läkare kan ta bort vårtor genom att frysa dem eller genom att förstöra dem med intensivt laserljus. De kan också ta bort dem genom kirurgi. Dessutom finns det krämer som kan användas för att förstöra vårtor. Några av dessa krämer måste tillämpas av en läkare, medan andra är säkra för användning i hemmet. Forskare söker mer effektiva sätt att behandla HPV.

Vilka cancerformer är kopplade till HPV-infektion?

HPV-infektion tros vara en viktig orsak till livmoderhalscancer. Det finns vissa typer av HPV, inklusive HPV-16, HPV-18, HPV-31 och HPV-45, som ökar en kvinnas risk för livmoderhalscancer. HPV har kopplats till vaginal och vulvar cancer, också. Dessutom kan HPV kopplas till anal cancer och peniscancer hos män. Det har kopplats till cancer i munhålan hos både män och kvinnor. Vissa typer av HPV är mindre benägna att förvandlas till cancer. Dessa inkluderar HPV-6 och HPV-11.

Nya vacciner

En av vaccin, Gardasil, godkändes av FDA under 2006 och kan skydda kvinnor mot HPV-infektioner. Det skyddar mot fyra typer av HPV-virus, inklusive de två virus som orsakar 90 procent av genitala vårtor. Det finns nya bevis för att Gardasil även kan hjälpa till att skydda mot förändringar som kan leda till vaginala, vulva och anal cancer.

Cervarix är ett annat HPV-vaccin som används idag. Den godkändes av FDA under 2009 och även skyddar kvinnor från HPV-infektioner. Den skyddar mot de två typer av HPV-virus som orsakar mest cervical cancer.

HPV-vaccin kan endast användas för att förhindra HPV-infektion innan en onormal Pap-test utvecklas.

Båda vaccinerna administreras som en serie av tre injektioner under en sexmånadersperiod. För vaccinerna ska vara effektiva, bör en av dem ges innan flickor / kvinnor blir sexuellt aktiva eller utsätts för HPV. Varken vaccin behandlar pågående HPV-infektioner.

Enligt CDC, är dessa vacciner rekommenderas för 11 - och 12-åriga flickor. Vaccin även kan ges till flickor och kvinnor i åldern 13 till 26 som inte fick vaccinet när de var yngre eller som inte fullvaccinationsserien. Gardasil kan ges till pojkar och kan startas under en av deras pre-teen kontroller.