Vatisa

Hålla formen när du har en hälso-utmaning

Arbeta ut när du har en allvarlig sjukdom eller hälsoproblem kan vara en utmaning. Men för de flesta människor som har hälsoproblem, utövar kan förbättra deras prognos och välbefinnande.

Motion kan spela en viktig roll i att hjälpa dig att hantera eller återhämta sig från en hälso-utmaning eller olycka. Fysisk aktivitet kan bidra till att öka uthållighet, styrka, flexibilitet, balans och koordination, samt lindra smärta och förbättra sömn och mental inställning.

Vissa riktlinjer bör uppfyllas för att se till att ett träningsprogram är hjälpsam. Din vårdgivare kommer att erbjuda specifika förslag som du bör följa, liksom fitness instruktör eller tränare som utvecklar program för dig.

Rätt program

Helst ska din regim gå från en som kräver relativt liten insats till en som är mer utmanande, men ändå lämpligt.

En instruktör bör modifiering av motion, vid behov, specifika för din sjukdom. Varje fitness professionella du arbetar med bör ha erfarenhet eller utbildning att arbeta med människor med dina hälsoproblem.

Instruktören ska utföra specifika bedömningar, såsom utbud av rörelsemönster tester och en hjärt-test, för att garantera en säker hjärtfrekvens under aeroba aktiviteter. Denna information bör användas för att fastställa mål och utforma en säker, effektiv träning regim.

Artrit

Ett program av måttlig motion kan motverka den smärta och stelhet i artrit. Flexibilitet och utbud av rörelsemönster övningar kan göras varje dag, så länge du tar dig tid och aldrig sträcka till den grad av smärta eller obehag.

Beroende på svårighetsgraden av din artrit, kan du kanske göra skonsamma aeroba övningar tre eller flera gånger i veckan. Promenader, simning och cykling är bra val. Var noga med att avsluta varje träningspass med försiktig stretching.

Astma

De flesta människor med astma nytta av någon form av regelbunden fysisk aktivitet. Det är viktigt att ha din läkares OK innan du påbörjar ett träningsprogram, eftersom du kan behöva ta medicin för att hjälpa dig att kontrollera din sjukdom.

Astma sypmptoms kan utvecklas under träning trots förbehandling och kan ibland vara svårare än väntat.

Undvik att träna i förorenad luft, i extrem kyla, eller när upplever en vanlig förkylning, och inte rusa genom din uppvärmning eller nedvarvning-utvidga dem kan förebygga astmaattacker som sker under och direkt efter ett träningspass.

Typ 2-diabetes

Regelbunden motion kan hjälpa människor med diabetes kontrollera sina glukosnivåer. Det kan hjälpa dem att gå ner i vikt och förbättra muskeltonus och styrka, som alla förbättrar insulin effektivitet.

Lågintensiva promenader, aerobics och cykling är bra alternativ. Flexibilitet övningar och styrketräning också rekommenderas. Diabetiker behöver övervaka sina glukos före och efter träning för att se hur de svarar på olika aktiviteter för att undvika hypoglykemi (onormalt lågt blodsocker).

Hjärtsjukdom

Många människor med hjärtsjukdomar kan dra nytta av ett modifierat träningsprogram om de får särskilda riktlinjer och instruktioner från sin vårdgivare innan de utövar.

Det är viktigt att följa din träningsintensitet nära och att hålla sig inom din pulszonen som rekommenderas av din läkare. Overexert aldrig dig själv eller träna till den grad av bröstsmärta eller kärlkramp. Om du får bröstsmärtor under träning, ring 911.