Vatisa

Livmoderhalscancer översikt

Livmoderhalscancer börjar i livmoderhalsen, den nedre delen av uterus (livmodern) belägen mellan blåsan och ändtarmen.

Livmoderhalscancer utvecklas vanligen långsamt, och börjar med tillväxten av onormala celler som inte är cancerceller. Utseendet på dessa onormala celler kan vara första tecken på cancer som utvecklas år senare. De kan upptäckas med en gynekologisk undersökning eller ett Pap-test.

Om onormala celler på ytan av livmoderhalsen sprida djupare in i livmoderhalsen, eller till andra vävnader eller organ, är sjukdomen kallas då livmoderhalscancer, eller invasiv cervixcancer. Det skiljer sig från cancer som börjar i andra delar av livmodern och kräver olika behandling.

Riskfaktorer

Följande har föreslagits som riskfaktorer för livmoderhalscancer:

  • Infektion med humant papillomvirus (HPV)
  • Infektion med humant immunbristvirus (HIV) eller annan sjukdom som försvagar immunförsvaret
  • Rökning
  • Efter att ha först haft samlag vid ung ålder
  • Att ha många sexuella partners och har partners som har haft samlag vid ung ålder och / eller har haft många partners själva

Tester

Tidig upptäckt av livmoderhalscancer problem är det bästa sättet att förhindra cervical cancer. Rutin, årliga bäcken undersökningar och Pap-test kan upptäcka precancerous sjukdomar som ofta kan behandlas innan cancer utvecklas. Invasiv cancer som ändå inträffar sannolikt skulle återfinnas i ett tidigare skede. Kvinnor som är eller har varit sexuellt aktiva, eller är 18 år eller äldre, ska ha regelbundna kontroller, inklusive en gynekologisk undersökning och Pap-test.

HPV-vaccin

Eftersom vissa stammar av HPV har visat sig orsaka de flesta fall av livmoderhalscancer, har forskningen fokuserat på att utveckla ett vaccin mot HPV. Två HPV-vacciner har utvecklats, och kliniska prövningar av dessa vacciner har varit framgångsrika.

En av vaccin, Gardasil, godkändes av US Food and Drug Administration under 2006 och kan skydda kvinnor mot HPV-infektioner. Den skyddar mot de två typer av HPV som är ansvariga för de flesta fall av livmoderhalscancer.

Förfaranden

När livmoderhalscancer problem upptäcks vid en bäcken undersökning, eller onormala celler finns genom ett Pap-test, får en cervikal biopsi utföras.

Det finns flera typer av livmoderhalscancer biopsier som kan användas för att diagnostisera livmoderhalscancer, och vissa av dessa förfaranden som helt kan ta bort områden av onormal vävnad kan också användas för behandling av precancerösa lesioner. Vissa biopsi förfaranden kräver endast lokalbedövning, medan andra kräver en narkos.

Behandling

Behandling för livmoderhalscancer kan innefatta kirurgi, strålningsterapi och / eller kemoterapi.