Vatisa

Stds

Sexuellt överförbara sjukdomar (STD) är bland de vanligaste infektionssjukdomarna i Europa. Med medicinska resultat som sträcker sig från besvärande till livshotande, kan könssjukdomar spridas genom sexuell kontakt, bland annat genom könsorganen, anus eller mun. De bakterier som orsakar dessa sjukdomar kan även överföras till ögonen. Samlag är inte det enda sättet för överföring: oralsex, analsex, och dela med sig av sexleksaker kan också sprida könssjukdomar.

Det finns många sexuellt överförbara sjukdomar, men de vanligaste i Europa är herpes simplex virus typ II (genital herpes), humant papillomvirus (genitala vårtor och livmoderhalscancer), klamydia, gonorré, syfilis, inflammatoriska sjukdomar, och humant immunbristvirus (HIV ). Chancroid är en sällsynt men allvarlig STD som ökar risken att smittas av hiv. Andra infektioner som kan spridas genom sex innefattar hepatit B, som påverkar levern, och blygd löss, som sprids främst genom icke-sexuell kontakt. Vissa typer av vaginit, inklusive trichomonas, är vanliga och kan skickas vidare genom sexuell aktivitet.

STD Fakta

 • 19 miljoner nya fall av sexuellt överförbara sjukdomar inträffar varje år, nästan hälften är bland ungdomar i åldern 15 till 24.

 • Könssjukdomar spelar en väsentlig roll för överföring av hiv.

 • Uppskattningsvis 45 miljoner människor har genital herpes, vet inte det de flesta av dem.

 • Med uppskattningsvis 2,8 miljoner nya fall varje år, är klamydia den vanligaste smittsamma sjukdomen i Europa.

 • Hos kvinnor kan könssjukdomar orsaka cancer i reproduktionsorganen, inflammatoriska sjukdomar, infertilitet och utomkvedshavandeskap.

 • Sexuellt överförbara sjukdomar har allvarliga konsekvenser för barn som är smittade prenatalt eller under förlossningen.

 • Könssjukdomar kan orsaka ögoninfektioner eller lunginflammation.

 • Sexuellt överförbara sjukdomar förekommer ofta tillsammans. En person som diagnostiserats med en bör testas för andra också.

Symtomen varierar beroende på STD. Vissa människor är smittade med en STD kan inte utveckla symptom alls. Din läkare kan göra en preliminär diagnos baserad på resultatet av din fysiska undersökning. Till exempel skulle smärtsamma sår tyder genital herpes, medan smärtsamma sår kan tyda på syfilis.

Vanliga symtom på STDs inkluderar följande:

 • Smärtsamma eller smärtsamma sår på huden på könsorganen hos både män och kvinnor, och i slidan hos kvinnor

 • Feber

 • Svullna körtlar

 • Nedre delen av buken (bäcken) smärta

 • Utsläpp från penis

 • Flytningar

 • Brännande obehag vid urinering

 • Smärta vid samlag.

Kom ihåg att även om kondomer kan bidra till att minska din exponering för sexuellt överförbara sjukdomar, är de inte idiotsäkra.

När du har blivit diagnostiserad med en STD, är det viktigt att meddela dina sexuella partners av två skäl. Vissa könssjukdomar är ganska tyst och kan passera obemärkt mellan partners, och kan orsaka skada. Till exempel, kan klamydia inte orsaka symptom i alla de smittade, men kan ärrbildning effekten av bakterierna leda till infertilitet, särskilt hos kvinnor. Även om symtomen försvinner utan behandling, kan den personen förblir smittade och sprida sjukdomen till någon annan. Vad mer, med korrekt identifiering och behandling, kan andelen infektion minskas.

De flesta STDs svarar bra på behandlingen, även om de inte kan fullständigt härdas. Hos patienter med klamydia eller gonorré, kan behandling med antibiotika förkorta symtomen av veckor eller månader. Vidare behandling för klamydia kommer, gonorré och syfilis förhindra eventuella långsiktiga komplikationer. Virusinfektioner, såsom genitala vårtor, genital herpes och hiv, kan inte botas, men de kan göras mer uthärdlig med mediciner.

Genital herpes

Genital herpes är en virusinfektion som regelbundet bryter ut i blåsor och sår i huden i underlivet. Det kan orsakas av endera av två typer av herpes simplex-virus, HSV-1 eller HSV-2. Det sistnämnda är de vanligaste orsak-ungefär 45 miljoner människor i Europa över 12 år är smittade med HSV-2. Många herpes bärare är omedvetna om sina infektioner eftersom de inte upplever några symptom.

I Europa har antalet genital herpes infektioner ökat kraftigt under de senaste två decennierna, i synnerhet bland ungdomar och unga vuxna. Ungefär en fjärdedel av alla kvinnor och en av fem män i åldrarna 15 och 45 har genital herpes.

HSV-infektion som orsakar genital herpes är en livslång problem, där symtomen kommer och går. Den första episoden är oftast värst. När symptomen utvecklas för första gången de förekommer ungefär en vecka efter kontakt med en smittad person. Cirka 40% av smittade människor aldrig få en andra attack. I andra däremot symptomen tillbaka flera att flera gånger per år.

När symptom uppstår, är de vanligen milda och kan inkludera:

 • Klåda, sveda, ömhet, och små blåsor i underlivet

 • Små sår (hudsår) när blåsorna bryter

 • Lokal smärta om urin berör de genitala sår

 • Förstorade eller smärtande lymfknutor (svullna körtlar) i ljumsken

 • Huvudvärk, feber och allmän sjukdomskänsla.

Mönstret av symtom, återfall, och svårighetsgraden är olika för alla. För dem som har upprepade herpes episoder, symtom är vanligast efter samlag, efter att sola, och under tider av fysisk eller känslomässig påfrestning. Personer med försvagat immunsystem är mer mottagliga för att uppleva de mest allvarliga symptom.

HSV sprids genom hud mot hud kontakt, inklusive kyssas. En smittad person ofta överför viruset när blåsor eller sår i huden är synliga under den aktiva infektionsperioden, men viruset kan också spridas när det inte finns några symptom alls.

Gravida kvinnor kan passera HSV-infektion (vanligtvis HSV-2) till sina barn under förlossningen, som orsakar infektioner i den nyföddes hud, mun, lungor och ögon. Om herpes virus sprids genom barnets blodomlopp, kan den orsaka allvarliga infektioner i hjärnan och andra vitala organ, vilket leder till trötthet, irritabilitet, kramper och andningssvårigheter. Nyfödda "debuterar vanligen nio till 11 dagar efter födseln och kan inkludera blåsor hud, röda ögon, och en onormal urladdning öga. Om du är gravid, tala om för din barnmorska om du har haft genital herpes så lämpliga åtgärder kan vidtas för att skydda ditt barn.

Rapport symtom på genital herpes med din läkare. Han eller hon kan testa ett urval av blåsvätska eller öm i närvaro av viruset. Din läkare kan ordinera en av tre orala antivirala läkemedel för att minska längden, svårighetsgrad, och överföring av infektioner: aciklovir, famciklovir eller valacyclovir. Dessutom, tvätta sår med tvål och vatten och torka dem varje dag.

Det bästa sättet att förhindra överföring av herpes är att inte ha sex, även med en kondom, när man har sår. Och du eller din partner bör använda en latex kondom varje gång du har sex, även när du inte har ett aktivt utbrott. Även om inte 100% effektiv, kondomer minska sannolikheten för spridning av viruset.

Humant papillomvirus (HPV) / genitala vårtor

Kondylom är vårtor som form på huden i underlivet. De orsakas av vissa subtyper av humant papillomvirus (HPV), som också orsakar vårtor på andra områden av kroppen. Mer än 24 miljoner människor har humant papillomvirus, som står för nästan alla fall av livmoderhalscancer i världen.

Genitala vårtor sprids till både män och kvinnor genom samlag. De är också kända som condyloma spetsiga eller veneriska vårtor, och kan utveckla någonstans nära vagina, cervix, penis, eller ändtarmen. När du kontrakt HPV, kan viruset stannar i flera år, periodvis reaktive producera vårtor och infektera sexuella partners.

Eftersom genitala vårtor kan ta sex månader att utveckla, kan du ha infektionen utan att märka några symtom. De undertyper som är mest sannolikt att orsaka cancer skiljer sig från dem som vanligtvis orsakar vårtor. Men många människor smittas med fler än en subtyp. Därför personer med genitala vårtor är mer benägna att bli smittade med ett cancerframkallande virus också.

Genitala vårtor visas på fuktiga ytor, speciellt vid ingångarna i slidan och ändtarmen hos kvinnor. De ser ut som vårtor som växer på handen eller armen: små, platta, kött-färgad knölar eller liten, blomkål-liknande gupp. I vissa fall kan vårtorna vara så små att du inte kan se dem. Genitala vårtor kan inte orsaka några symtom, eller de kan orsaka klåda, sveda, ömhet eller smärta.

Genitala vårtor kan gå iväg på egen hand eller med behandling, eller de kan pågå i åratal. Det är vanligt för genitala vårtor att återvända efter att de tas bort.

Att använda kondom kan hjälpa till att förhindra infektion. Däremot kan kondomer inte alltid täcker hela den drabbade huden. Faktorer som ökar risken för att bli smittad är:

 • Med andra STDs (eftersom de riskfaktorer är samma)

 • Flera sexpartners

 • Mediciner eller medicinska sjukdomar som hämmar immunsystemet, såsom aids.

HPV blev nyligen mycket mer byggas. I juni 2006 godkände Food and Drug Administration ett vaccin mot HPV för kvinnor. Den nu tillgängliga vaccinet riktar HPV-stammar 6 och 11, som orsakar 90% av genitala vårtor, liksom den stora livmoderhalscancer orsakar påfrestningar, 16 och 18. Givet en uppsättning av tre skott över sex månader, kommer att vaccinet skyddar mot endast de fyra stammar och kommer inte att bota befintliga infektioner. Det är för närvarande rekommenderas för kvinnlig nio till 26 år gamla.

Behandling av genitala vårtor beror på storleken och placeringen av vårtor. Din läkare kan lösa upp vårtor med kemikalier. Annars kan hon eller han rekommenderar diatermi eller frysning med flytande kväve (kryoterapi) att vårtor försvinner. Några större vårtor kräver laserbehandling, eller kirurgiskt avlägsnande. Behandla inte genitala vårtor själv med over-the-counter preparat som används för vanliga vårtor, du kan allvarligt skada den känsliga huden i underlivet. Undvik sexuella relationer tills behandlingen är avslutad.

Kvinnor som har haft genitala vårtor bör testas för livmoderhalscancer minst en gång varje år. Livmoderhalscancer kan förebyggas med regelbundna cellprov och kan botas i de flesta fall när det upptäcks i ett tidigt skede.

Gonorré

Gonorré orsakas av bakterier som kallas Neisseria gonorrhoeae. Dessa bakterier kan överföras under sexuell aktivitet (vaginala, orala och anala samlag) som leder till infektioner i cervix, vagina och urinröret (urinröret). Cirka 700.000 personer i Europa diagnosen gonorré varje år, men eftersom många människor med gonorré inte söker behandling, kan det totala antalet fall vara mycket högre.

Kvinnor tenderar att vara symptomfria oftare än män. När sjukdomen orsakar symptom, de utvecklas vanligen inom två till fjorton dagar efter exponering, ofta vid tidpunkten för en menstruation. Kvinnor kan utveckla smärta eller obehag vid urinering, täta urinträngningar, en flytningar och obehag i anal eller anus. I minst 15% av kvinnorna, kommer bakterierna att sprida sig till livmodern och äggledarna och orsaka smärta vid samlag, buksmärtor, onormala menstruationsblödningar och feber.

Utan behandling kan gonorré sprids upp fortplantningsorganen, orsakar prostatit (prostatainflammation) och Epididymoorkit (inflammation i bitestiklarna och testiklarna) hos män, och inflammatoriska sjukdomar (PID) hos kvinnor. I slutändan kan detta leda till infertilitet.

Mindre vanligt, kan gonorré sprida sig till andra delar av kroppen genom blodomloppet och orsaka feber, en karakteristisk utslag och ledvärk. Hos gravida kvinnor med obehandlad gonorré kan barnet plocka upp bakterier under förlossningen vilket kan resultera i gonokock ögoninflammation, en svår ögoninfektion hos nyfödda. Symtomen omfattar rodnad i barnets ögon, svullna ögonlock, och tjock, puss liknande ögon urladdning. Om den inte behandlas kan gonokock ophthalmia orsaka blindhet.

Män kan utveckla en flytning från urinröret (röret genom vilket urinen ut ur penis) som är klar eller vit, eller tjock, gul, och puss liknande, vilket kan få fläckar underkläder. Män kan också uppleva rodnad runt urinröret, täta urinträngningar och smärta eller en brännande obehag vid urinering.

Gonorré kan också orsaka gonococcal proktit (inflammation i anus och rektum), särskilt hos personer som utövar analt samlag. Många människor med gonokock proktit inte har några symptom. Symtomen omfattar rektal smärta eller klåda, en rektal utsläpp som innehåller blod, slem, var, eller en ihållande lust att tömma tarmen. Människor som utövar oralsex kan utveckla gonococcal faryngit. I dessa fall kanske det inte finns några symtom, eller den person som kan ha ont i halsen.

Din läkare kan misstänka gonorré baserat på dina symtom, sexuella historia, och resultaten av de fysiska och gynekologiska undersökningar. En diagnos av gonokockinfektion erhålles vid bomullstopp det drabbade området (urinrör, livmodern, ändtarmen, svalget) och att testa det för bakterierna. Om det inte finns någon urladdning, men infektionen är fortfarande en misstanke, kan läkaren testa de första droppar urin.

Gonorréinfektioner snabbt förbättras med antibiotikabehandling, inklusive cefixim och ceftriaxon. Vissa stammar av gonorré har bakterier blivit resistenta mot vissa antibiotika. Om symptomen fortsätter efter en hel kur, kan det vara nödvändigt att åter testa och prova en annan kurs av antibiotika.

Chlamydia

Klamydia orsakas av bakterien, Chlamydia trachomatis. Dessa bakterier finns i urin och genitala sekret av smittade människor och överförs vid sexuell kontakt. Med uppskattningsvis 2,8 miljoner nya fall per år, är klamydia en epidemi i Europa. Hälften av smittade män och tre fjärdedelar av smittade kvinnor är inte ens medvetna om att de har det eftersom symptomen ofta är frånvarande eller vaga.

Klamydia kan orsaka allvarliga komplikationer. Det kan påverka flera områden i det reproduktiva systemet, som orsakar uretrit, vaginit, cervicit och inflammatoriska sjukdomar (PID), vilket kan leda till utomkvedshavandeskap och infertilitet. Klamydia kan också orsaka ögoninfektioner och lunginflammation hos nyfödda som levereras till smittade mödrar.

Hos kvinnor, symtom på klamydia inkluderar

 • En brännande känsla när man kissar

 • Onormala flytningar

 • Ljus vaginal blödning (särskilt efter samlag)

 • Smärta i bäckenet eller nedre delen av magen.

Hos män, symtom på klamydia inkluderar

 • En onormal urladdning (dropp) av vätska som inte är urin eller sperma (kallas penis ansvarsfrihet)

 • En brännande känsla när man kissar.

Eftersom klamydia inte kan orsaka några symtom, kommer läkaren att bedöma din risk för infektion baserat på din historia. Sexuellt aktiva kvinnor i 20-årsåldern löper störst risk. Din läkare kan bekräfta om du har klamydia med ett urinprov eller med hjälp av en bomullstopp för att samla vätska från urinröret eller livmoderhalsen. Om du är i riskzonen för klamydia, bör du testas minst en gång per år, även om du inte har några symtom.

Om den inte behandlas kan klamydia pågå i flera månader. Under denna tid, kan bakterier spridas till andra genom oskyddat sex.

Sexuellt aktiva kvinnor i riskzonen för klamydia bör ha en rutin bäcken undersökning med ett klamydia-screening test varje år. Gravida kvinnor med risk för klamydia bör screenas.

Läkare behandlar klamydia med perorala antibiotika. Sexuella partners bör behandlas också.

Antibiotikabehandling botar klamydia och kan oftast förhindra långsiktiga problem. När en kvinna utvecklar inflammatoriska sjukdomar från klamydia eller annan orsak har hon upp till en risk 20% av komplikationer som infertilitet eller kronisk bäckensmärta. Det är därför särskilt viktigt för sexuellt aktiva kvinnor att få screenas regelbundet.

Nongonococcal uretrit

Nongonococcal uretrit är en sexuellt överförbar sjukdom som ger inflammation i urinröret utan orsakas av annat än Neisseria gonorrhoeae (organismen som orsakar gonorré) organismer.

Den nongonococcal formen är vanligare än gonorré. Liksom gonorré, påverkar detta könssjukdom både män och kvinnor. De flesta fall orsakas av Chlamydia trachomatis, även om genital mykoplasma och Trichomonas kan också vara skyldiga.

Symptomen är desamma som för gonokockuretrit: smärtsam och frekvent urinering och flytningar från urinröret. Hos män är urladdningen mycket lätt att upptäcka eftersom spetsen på urinröret är mycket synliga. Av denna anledning är nongonococcal uretrit diagnostiseras oftare hos män.

Vissa män är smittade med organismer såsom klamydia eller genital mykoplasma och inte har några symptom. De vita blodkropparna kan vara närvarande i ett urinprov eller flytningar från urinröret, som kan testas för klamydia, mykoplasma eller trichomonas.

Nongonococcal uretrit behandlas med antibiotika. Alla sexuella partners-även de som inte har några symtom-bör behandlas.

Syphilis

Syfilis orsakas av en typ av bakterier som heter Treponema pallidum. Syfilis kan överföras genom kontakt-oftast sexuellt-med sin karakteristiska genitala sår, eller via andra smittsamma sår som bildar senare i sjukdomen.

Även om det är mindre vanligt än det en gång var, i Europa, mer än 11.000 människor blir smittade med syfilis varje år.

När den inte behandlas, rör sig syfilis genom en serie steg:

 • Primär syfilis-En smärtfri sår som kallas en chancre utvecklar, oftast i underlivet där syfilis bakterier kommer in i kroppen. Detta stadium börjar 10 till 90 dagar (i genomsnitt tre veckor) efter att en person har utsatts för någon med syfilis. Den ömma går bort utan behandling i cirka fyra till åtta veckor.

 • Sekundär syfilis - syfilisbakterier spridas och orsaka utslag över större delen av kroppen tillsammans med feber, värk och smärta och andra symptom. Detta stadium börjar sex till åtta veckor efter en person utsätts för syfilis, och den varar upp till ett år.

 • Latent syfilis - Detta stadium börjar när det sekundära stadiet slutar. Även om det inte finns några symptom, personen fortfarande smittade. Detta stadium kan pågå i många år, även under resten av en människas liv. Ungefär en tredjedel av fallen av latent syfilis framsteg till tertiär syfilis.

 • Tertiär syfilis - Syfilis bakterier orsaka allvarliga skador på många olika inre organ, inklusive hjärnan och ryggmärgen. Det börjar vanligtvis inom 10 år av infektion och kan vara dödlig.

Gravida kvinnor med syfilis kan överföra bakterierna till sina barn, vilket orsakar en sjukdom som kallas medfödd syfilis. Medfödd syfilis orsakar en rad hälsoproblem hos spädbarn, och det kan vara dödligt.

Om du är smittad med syfilis, kan det vara lättare för dig att bli smittad med hiv. Och om du har hiv och syfilis, du är mer benägna att sprida HIV till andra.

Om inte behandlas, är syfilis en livslång sjukdom. Om din läkare misstänker att du har syfilis, kommer han eller hon leta efter några av de typiska symptomen på sjukdomen, särskilt för en chancre i underlivet. Din läkare kan diagnostisera syfilis genom provtagning av vätska från en misstänkt magsår och med att vätskan undersöks i mikroskop för förekomst av syfilisbakterier.

Med rätt antibiotikabehandling, kan tidiga syfilisinfektioner botas utan att orsaka permanenta skador. Även senare stadier av syfilis svarar också på behandlingen, kan antibiotika inte reparera organskador som orsakas av sjukdomen. Utan behandling, ungefär en tredjedel av patienter med latent syfilis utvecklar tertiär syfilis, och dessa patienter riskerar svår organsvikt.

HIV / AIDS

Humant immunbristvirus (HIV) försvagar kroppens immunförsvar genom att förstöra CD4 (T-cell)-lymfocyter, en grupp av vita blodkroppar som skyddar mot främmande inkräktare. Bakterier, virus och andra bakterier som kroppen normalt skulle dämpa istället orsaka allvarliga problem. Så småningom är de CD4-celler utarmat förbi en kritisk tröskel. Den resulterande konstellation av symptom kallas förvärvat immunbristsyndrom, eller AIDS.

Även om det inte kan botas, kan HIV skall behandlas. Läkare kan välja en kombination av läkemedel som kallas högaktiv antiretroviral behandling (HAART). Genom användning av flera läkemedel samtidigt (kallas ofta en drog cocktail), terapi attackerar viruset på flera sätt. Kombinera droger minskar också risken att viruset kommer att bli resistenta mot mediciner, i huvudsak göra dem ineffektiva. Sedan 1995, då HAART blev tillgängliga, har antalet dödsfall i aids har minskat med över 80% i Europa. Frekvensen av aids sjukhus och komplikationer har också kraftigt minskat.

Trots att hiv / aids är obotlig, är det mycket som kan hindras. Du kan minska dina chanser att bli smittad med hiv genom att undvika riskfyllda beteenden, till exempel:

 • Oskyddat samlag (heterosexuell eller homosexuell)

 • Oral sex med en smittad person

 • En förorenad blodtransfusion (sällsynt i Europa sedan 1985, då blodförsörjningen började testas för HIV)

 • Needle delning

 • Yrkesmässig exponering (oavsiktlig nålstick med infekterat blod)

 • Insemination med smittade sperma

 • Organtransplantation från en HIV-smittad donator

Det finns inga belägg för att HIV kan spridas genom tillfällig kontakt som kyssar, dela mat redskap, handdukar eller sängkläder, bada i pooler, med hjälp av toalettstolar, med hjälp av telefon, eller via myggor eller andra insektsbett. Trots att flera HIV- vaccin testas, har ingen godkänts.

Ring omedelbart din läkare om du tror att du kan ha exponerats för HIV. Om exponeringen bedöms som betydande, kommer din läkare rekommendera att du tar profylax efter exponering, som är en kombination av HAART för att minska din risk att få hiv. Dessa läkemedel fungerar bäst när de tas inom tre dagar efter exponeringen. Gravida kvinnor med hiv, eller i riskzonen för det, även bör tala med sina läkare för att lära sig om åtgärder för att förhindra överföring av hiv till sina barn.

Chancroid

Chancroid är en sexuellt överförbar sjukdom som kännetecknas av förstorade lymfkörtlar i ljumsken och med sår på könsorganen, det orsakas av bakterien Haemophilus ducreyi.

Symtom visar sig inom en vecka av sexuell kontakt. Först, en finne-liknande sår eller sår uppstår, omgiven av röd hud på könsorganen. Inom två dagar, finne bryts av för att bli en smärtsam, blödande magsår. Lymfkörtlarna i ljumsken kan bli svullen och öm. Eftersom chancroid sår kan vara svåra att skilja från andra infektioner som orsakar genitala sår, såsom syfilis och genital herpes, kommer din läkare att ta ett prov från såret för laboratorieutvärdering.

Behandlingen kräver orala antibiotika. En latex eller polyuretan kondom kan hjälpa till att minska risken att smittas chancroid under samlag. Den öppna sår som är typiska för chancroid kan öka risken för att drabbas av humant immunbristvirus (HIV).