Vatisa

Vasektomi

Vad är det?

En vasektomi är ett mindre kirurgiskt ingrepp som görs för att göra en man steril (oförmögen att avla barn). Proceduren görs oftast av en urolog, en specialist som behandlar det manliga reproduktiva systemet. En vasektomi nedskärningar eller blockerar sädesledaren, röret som transporterar spermierna från testikeln som ska läggas till sperma. Det finns två sädesledaren, en för varje testikel på varje sida. När sädesledaren skärs eller blockeras, kan spermierna inte passera från den plats där det tillverkas, testikeln, till reservoaren där sperma och prostata sekret (sekret från prostatakörteln) lagras. Det är kombinationen av spermier och sekret från prostata som tillåter spermier att överleva. Under utlösning, är detta sperma innehåller vätska sprutas ut genom ejaculatory kanalen och genom penis under orgasm. Efter en vasektomi, kan man fortsätta att ha normal erektion, normal samlag och normala utlösningar av sperma, men detta ejakulera är spermier fria och kan inte befrukta en kvinnlig sexpartner.

Omkring 500.000 vasektomier utförs varje år i Europa. Denna procedur tar vanligtvis bara 15 till 20 minuter, och nästan alla vasectomies görs i urolog kontor eller öppenvård operationssal.

En vasektomi är avsedd att producera permanent sterilisering. Särskilda mikrokirurgi kan vända en vasektomi och återställa fertiliteten i vissa fall, men det finns inga garantier för att fertiliteten eller vasektomi återföring kommer att lyckas. Denna känsliga förfarande är dyrt och är framgångsrik i att endast ca 60-70% av fallen. Om du har minsta tvivel om att slutar dina chanser för framtida faderskap, bör du överväga att använda en annan form av preventivmedel som är lättare reversibel. Även om en man inte behöver sin hustrus samtycke att ha denna operation, är det lämpligt för honom att diskutera hans vasektomi med henne i förväg.

Vad det används för

En vasektomi används för manlig sterilisering ( preventivmedel ). Efter en vasektomi, kan man fortsätta att ha normal erektion, samlag och utlösning, men han kommer inte att kunna få barn. Det finns ingen förändring av sexuell lust eller libido efter en vasektomi.

Framställning

Eftersom vasektomi är nästan alltid ett öppenvården förfarande som görs med lokalbedövning, behöver du inte göra någonting för att förbereda. Om särskilda skäl din vasektomi måste göras under narkos (du är medvetslös under förfarandet), kommer din läkare att tala om för dig att inte äta eller dricka efter en viss tid i förväg.

Hur det går till

Efter en lokalbedövning används för att bedöva området i pungen (den säck som innehåller testiklarna) proceduren kommer att ske, är vasektomi enligt en av två metoder:

  • Traditionell vasektomi - Med hjälp av en skalpell, gör kirurgen ett eller två små snitt (cuts) i huden på pungen (den säck som innehåller testiklarna) nära basen av penis (ett snitt för att nå sädesledaren från varje testikel). När sädesledaren utsätts för, är de skär för att förhindra möjligheten för sperma att resa. Alternativen innefattar kapning av rören och binda ändarna, brännande rören med ett varmt verktyg (diatermi), eller att blockera dem med kirurgiska klämmor. De två små snitt i pungen sluts sedan med två eller tre små stygn.

  • No-skalpell vasektomi - I denna mindre invasiv strategi, bara små snitt är nödvändiga. Kirurgen gör ett eller två punkteringar att komma sädesledaren. Den punktering vidgas något, då kirurgen nedskärningar eller blockerar varje sädesledaren. Den punktionsstället kan täckas med en liten dressing. Det behövs inga stygn.

Uppföljning

Efter din vasektomi, kan du känna lite lätt obehag i området. Detta vanligtvis kan lindras med en atletisk stöd, en kylpåse och receptfria smärtstillande. Det kan finnas vissa svart och blå blåmärken i skrotumhud och ljumske. Många män väljer att undvika ansträngande aktiviteter under två till tre dagar för att minska deras obehag. Din läkare kan också råda dig att avstå från sex i flera dagar.

Efter din vasektomi, kommer det att ta från en till sex månader för alla levande spermier att passera ut ur din fortplantningsorganen. Därför måste du använda en annan tillförlitlig form av preventivmedel tills din läkare bekräftar att du är steril. Detta kommer att ske genom att kontrollera ett spermaprov för rörliga spermier. Din läkare kommer att tala om för dig när din sperma är sperma fritt.

Risker

De flesta män återhämta sig från en vasektomi utan problem. Ibland kan smärre komplikationer uppstå, inklusive infektioner, blödningar, blåmärken eller svullnad. I några få män, kommer vätska ansamlas nära testikeln eller en liten ficka av spermier bildas under huden. Detta kommer vanligtvis att förbättra på egen hand, även om det ibland behövs en andra operation för att dränera ut fluid. Sällan kommer den första vasektomi inte helt sterilisera mannen, och vasektomi måste upprepas.

Några äldre studier har tagit upp den oro som vasektomi kan öka en mans risk för prostatacancer. Dock har den senaste forskningen inte kunnat påvisa något samband mellan prostatacancer och vasektomi. Föreningen var förmodligen på det faktum att män som önskade en vasektomi var äldre och besökte en urolog som kan ha gjort en allmän urologisk utvärdering som ingår testning för prostatacancer.

När du bör kontakta en professionell

Efter vasektomi, ring din läkare omedelbart om:

  • Du utvecklar en feber.

  • Din vasektomi webbplats läcker blod eller var.

  • Du utvecklar betydande smärta eller svullnad vid vasektomi platsen.

Även om en vasektomi inte borde störa en mans sexualitet, några män upplever psykologiska svårigheter som påverkar sexuell aktivitet. Om detta händer dig, bli inte generad för att diskutera situationen med din läkare.

Övrig info

Planerat föräldraskap Federation of America
http://www.plannedparenthood.org/
434 W. 33. St
New York, New York 10001
Telefon: 212-541-7800
Avgiftsfritt: 1-800-230-7526
Fax: 212-245-1845
E-post: