Vatisa

Hur diabetes är olika för män

Om du är en man med typ 2 -diabetes, är du inte ensam-nästan 12 procent av alla män i åldern 20 år och äldre har sjukdomen. Som diagnostiseras med diabetes kan vara svårt, men du kan hålla sjukdomen under kontroll genom att lära sig så mycket som möjligt och att ta hand om din hälsa.

Slå dig samman med din läkare

Läkaren är din partner för att uppnå god hälsa. Det är därför det är viktigt att hålla möten och följ din läkares råd. Om du har problem, tala.

Se till positiva förändringar

Det kan vara svårt att göra övergången till en hälsosam livsstil, men det är aldrig för sent. Att anta sunda vanor kan hjälpa dig att kontrollera din diabetes och förbättra hur du känner. Att lära sig att äta hälsosammare mat, kontrollera ditt blodsocker, sluta röka och börja motionera kan göra en verklig skillnad i din hälsa. Om du inte vet var du ska börja, tala med din läkare om dina alternativ.

Förstå och förhindra komplikationer

Alla med diabetes är i riskzonen för sjukdomsrelaterade komplikationer såsom hjärtsjukdomar, njurskador och ögonproblem. Men diabetes är inte alltid påverkar män och kvinnor på samma. Nedan finns några komplikationer att män bör vara medveten om och vidta åtgärder för att förebygga:

Amputation

Både män och kvinnor är i riskzonen för diabetesrelaterad amputation. Men studier visar att män är mycket mer benägna än kvinnor att genomgå lem amputation. Experter tror det beror på att det finns en ökad risk för neuropati i män-nervskador som kan leda till domningar och stickningar. Nervskador hindrar människor med diabetes från att känna nedskärningar eller sår som kan bli infekterade och leda till amputation om den inte behandlas.

För att förhindra neuropati, se till att hålla blodsockret så nära normala nivåer som möjligt. Rapportera alla lem domningar, stickningar eller svaghet med din läkare. Också, skydda dina fötter genom att bära skor och strumpor som passar bra. Kontrollera fötterna noga varje dag för nedskärningar, blåsor eller andra problem. Om du misstänker att en fråga, söka omedelbar behandling.

Erektil dysfunktion

Män med diabetes är två till tre gånger större risk än icke-diabetiska män att uppleva erektil dysfunktion (ED), en sjukdom där män har problem med att få eller bibehålla erektion. erektil dysfunktion inträffar ofta när nerver och blodkärl i penis skadas. Det kan också utvecklas som ett resultat av att ta vissa mediciner.

Tack och lov, det finns många saker du kan göra för att behandla erektil dysfunktion. Förutom att se över dina mediciner med din läkare, vidta åtgärder för att leva en hälsosam livsstil. Samma hälsosamma vanor som kan hjälpa dig att hantera diabetes, till exempel att öva regelbundet, inte röka, och nå en hälsosam vikt, kan också minska risken för erektil dysfunktion. Dessutom kan din läkare förskriva läkemedel eller enheter som kan hjälpa dig att övervinna erektil dysfunktion och upprätthålla ett aktivt sexliv.

Låg testosteron

Om du har typ 2-diabetes, är du dubbelt så stor risk som en nondiabetic man att ha låga testosteronnivåer. Symtom på lågt testosteron kan innefatta en minskad sexlust, minskad muskelmassa, trötthet och svaghet. Det är också kopplat till erektil dysfunktion.

Det är viktigt att vara medveten om risken att drabbas av låg testosteron, och tala med din läkare om du misstänker att ett problem. Låg testosteron kan diagnostiseras med ett enkelt blodprov och kan lätt behandlas. Din läkare kan ordinera geler, plåster eller injektioner som kan höja testosteron till normala nivåer. En nyligen genomförd studie visade att om man tar Viagra höjde testosteronnivåer, och lägga testosterongel behandling inte ger något mervärde för erektil dysfunktion.

Få support

Det finns många människor med diabetes som framgångsrikt kontrollera sin sjukdom och hålla komplikationer i schack. För att lära av dem och bli motiverad att ta itu med din egen hälsa, överväga att gå med i en stödgrupp eller online chatt forum.

Nyckel takeaways

  • Diabetes är inte alltid påverkar män och kvinnor på samma sätt.

  • Män är mycket mer benägna att genomgå lem amputation. Glöm inte att rapportera någon lem domningar, stickningar eller svaghet med din läkare.

  • Män med diabetes är två till tre gånger större risk än icke-diabetiska män att uppleva erektil dysfunktion. Förutom medicinering, kan hälsosam livsstil minskar risken för erektil dysfunktion.

  • Män med typ 2-diabetes löper dubbelt så stor risk som icke-diabetiska män att ha låga testosteronnivåer, som lätt behandlas.