Vatisa

Att leva med sexuellt överförbara sjukdomar

Aids är fortfarande viktigt

Sant eller falskt: Nu när läkemedel finns tillgängliga för att behandla AIDS, är detta könssjukdom inte mycket av ett hot för de flesta.

Svaret är falskt. AIDS experter oroar sig för att alltför många människor tro något annat, och har blivit mindre försiktiga med att skydda sig själva. Forskning visar att de som tror nya läkemedel kommer att hålla dem väl om de blir smittade med hiv kan välja att inte säker sex. Och det är en farlig val.

Nya läkemedelsbehandlingar kan fördröja effekterna av aids och hjälper patienterna lever längre. Men verkligheten är att ingen medicin kan bota AIDS eller det virus som orsakar den, HIV. Väl inne i kroppen, HIV förstör immunsystemets celler, vilket gör det svårt att kämpa mot sjukdomen. Aids är fortfarande en dödlig epidemi över hela världen.

Läs mer om vikten av aids ›

Topp former av preventivmedel

Visste du att oönskade graviditeter står för nästan hälften av alla graviditeter i Europa? Om tiden inte är rätt för dig att bli gravid, kan du vara säker på att det finns många alternativ för sexuellt aktiva kvinnor som inte är redo för eller inte vill ha barn.

Du är förmodligen bekant med några av alternativen i barriärmetod kategori, som inkluderar den manliga och kvinnliga kondom, spermiedödande medel, och membranet. Dessa är några av de säkraste och äldsta sätten att förebygga graviditet. De fungerar genom att förhindra en mans spermier från att nå en kvinnas ägg.

Läs mer om de bästa former av preventivmedel ›