Vatisa

Depression

Vad är depression?

Depression, även känd som klinisk depression är en allvarlig psykisk hälsa sjukdom som innebär kemikalier i hjärnan. Depression är mer än bara känner dig ledsen eller har blues för ett par dagar. Klinisk depression är en sinnesstämning sjukdom som vanligen omfattar känslor av sorg, förlust, ilska, frustration och förtvivlan som stör vardagen under en längre tid.

Depression är en vanlig sjukdom som negativt kan påverka en persons förmåga att gå till jobbet och skolan, ta hand om familjen, och ta hand om grundläggande behov. Mer än 20 miljoner människor i Europa lider av depression, enligt National Institutes of Health (Källa: NIH ).

Depression är ofta som upplever känslor av sorg, "ha blues," eller bli nedslagen. Men normala känslor av sorg, såsom sorg på grund av ett dödsfall i familjen, även om smärtsamma, vanligtvis lösa med tiden. För personer med depression, känslor av sorg dröja kvar och öka till den grad att de stör en persons förmåga att fungera normalt. Detta i sin tur kan intensifiera depression.

Det finns många typer av depression inklusive:

  • Egentlig depression är den mest intensiva och allvarliga typ av depression.

  • Dystymi är en mindre allvarlig typ av depression som inte är så handikappande som depression, men är långvariga och påverkar dina känslor av välbefinnande och din förmåga att fungera effektivt i dagliga aktiviteter negativt.

  • Bipolär sjukdom kallas också manodepressiv sjukdom. Bipolär sjukdom kännetecknas av cykling humörsvängningar, från depression till mani, vilket är en mycket energisk och "upp" tillstånd.

  • Förlossningsdepression är en typ av depression som ibland förekommer hos kvinnor efter förlossningen.

Det är viktigt att förstå att depression är inte ett tecken på svaghet. Människor som lider av depression kan inte bara göra sig må bättre och glad igen. Den goda nyheten är att det finns effektiva behandlingar för depression. Om du känner dig deprimerad under två eller flera veckor, kontakta din läkare för att diskutera de många behandlingsalternativ för depression, samt egenvård steg som kan hjälpa i din behandling.

En allvarlig komplikation av depression är självmordstankar eller handlingar. Omedelbart söka läkarvård (ring 911) om du eller någon du är med eller vet, är föremål eller uttrycka känslor av att vilja skada eller döda sig själv eller annan person.

Symptom

Vilka är symtomen på depression?

Svårighetsgraden och typen av symtom på depression varierar från person till person. Depression är mer än bara känner dig ledsen eller "ha blues." Det är normalt att uppleva tillfälliga känslor av sorg eller "känner sig nere" i reaktion på svåra situationer i livet, såsom att förlora ett jobb eller har ett dödsfall i familjen. Normala känslor av sorg, men smärtsamt, försvinner vanligen efter en kort tid.... Läs mer om depressionssymptom

ORSAK

Vad orsakar depression?

Faktorer som är förknippade med utvecklingen av depression, inklusive kemisk obalans i hjärnan, situationella eller miljömässiga faktorer och medicinska frågor som kronisk smärta.... Läs mer om depression orsakar

BEHANDLINGAR

Hur är depression behandlas?

Depression är behandlingsbar. I allmänhet, ju förr att symtomen på depression redovisas och behandlas, desto mer effektiv behandling vara. Det övergripande målet behandling för människor som lever med depression är att må bättre och leva ett normalt, funktionella och produktiva liv. Behandling kan vara:... Läs mer om depression behandlingar

Fler artiklar