Vatisa

Domningar

Vad är domningar?

Domningar är en onormal sjukdom där en person känner stickningar eller en förlust av känsel. Domningar kan inträffa var som helst på kroppen, men det är oftast känns i armar och ben, såsom händer, fötter, fingrar och tår.

Domningar uppstår oftast på bristande blodtillförsel till ett område eller nervskada. Domningar kan också vara resultatet av infektion, inflammation, trauma och andra onormala processer. De flesta fall av domningar inte beror på livshotande sjukdomar, men det sker med stroke och tumörer.

Domningar förknippas ofta med eller föregås av smärta-liknande stift-och-nålar, stickande eller brännande känsla som kallas parestesier. Av följande skäl domningar är en förlust av känsel, innebär förlamning en förlust av rörelse, med eller utan nedsatt känsel.

Beroende på orsaken, kan domningar försvinner snabbt, som domningar i handen och armen från att sova på armen som kommer att blekna bort när du flyttar din arm runt. Kronisk domningar i armar och ben under en längre tid visar generellt en viss nivå av skador på nerverna, till exempel att på grund av diabetes eller multipel skleros. Kronisk domning i fingrarna kan bero på nerv infångning, såsom är fallet i karpaltunnelsyndrom.

Eftersom domningar kan vara ett symptom på en bakomliggande sjukdom, åkomma eller sjukdom, bör du tala med din läkare om alla ovanliga förnimmelser som varar mer än ett par minuter.

Om du upplever domningar med förlust av blåsan eller tarmen kontroll, förlamning, förvirring, svaghet i armar eller sluddrigt tal, omedelbart söka läkarvård i en nödsituation anläggning.

Symptom

Vilka andra symptom kan uppstå med domningar?

Domningar kan också beskrivas som en stickande känsla, och domningar efter sitter i en position under en lång tid kan leda till en stift-och-nålar sensation. Domningar förekommer oftast i armar, ben, händer och fötter, men kan inträffa var som helst i kroppen. Du kan uppleva ytterligare symtom tillsammans med domningar. Eventuella symtom som du märker som inträffar med domningar kan hjälpa din läkare att göra en diagnos.... Läs mer om domningar symptom

ORSAK

Vad orsakar domningar?

Domningar kan vara ett symptom på en mängd olika sjukdomar, störningar eller sjukdomar som antingen begränsar blodflödet eller orsaka skada på nerverna.... Läs mer om domningar orsaker

Fler artiklar