Vatisa

Dysuri

Vad är det?

Dysuri är den medicinska termen för smärta eller obehag när man kissar. Ofta beskrivs som en brännande känsla, dysuri oftast orsakas av bakteriella infektioner i urinvägarna. Det kan också vara ett symptom på flera andra sjukdomar, inklusive:

 • Nedre urinvägsinfektion (blåskatarr eller urinvägsinfektion) - Dysuri är ett vanligt symptom på en urinvägsinfektion (blåskatarr). Cystit är mycket vanligt hos kvinnor i åldern 20 till 50. En infektion börjar ofta när bakterier in i öppningen där urinen kommer ut (urinröret) vid samlag. Bakterier kan också komma in i urinröret hos kvinnor och flickor som torka med toalettpapper från baksidan till framsidan. När bakterier in i en kvinnas urinrör, har det bara att åka en kort sträcka till urinblåsan. Hos män över 50 års ålder, oftast en blåsa infektion är associerad med en förstorad prostata eller prostata infektion.

 • Övre urinvägsinfektion (pyelonefrit eller njurinfektion) - En njure blir oftast smittade eftersom bakterier har rest till njuren från en infektion i urinblåsan. Njure infektioner vanligen förknippas med följande sjukdomar: graviditet, förstorad prostata, diabetes, nervproblem som påverkar urinblåsans funktion, njursten, tumörer i urinblåsan, en onormal backflöde av urin från blåsan till njurarna (kallas vesikoureteral reflux) eller ett hinder relaterade att onormal utveckling av urinvägarna (vanligtvis hos barn). Pyelonefrit är vanligare hos kvinnor än hos män.

 • Uretrit - Uretrit är en inflammation i urinröret. Det är oftast orsakas av sexuellt överförbara sjukdomar (t.ex. klamydia och gonorré ). Uretrit också kan orsakas av kontakt med en irriterande kemikalie (t.ex. antiseptiska medel, bubbelbad eller vissa spermiedödande medel) eller av irritation från ett objekt, till exempel ett rör (kateter) in för att dränera urin.

 • Vaginit - Vaginit är en inflammation i slidan. Det kan orsakas av en allergisk reaktion mot en irriterande kemikalie (spermiedödande medel, douche, tvål), en låg nivå av östrogen efter klimakteriet, eller ett föremål som exempelvis en tampong som inte togs bort. Det kan också orsakas av infektion. Vanliga infektioner inkluderar:

  • Bakteriell vaginos, en sjukdom kopplad till förändringar i de normala bakterier som lever i slidan

  • Candidiasis, som också kallas en svampinfektion

  • Trichomoniasis, en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av mikroskopiska encelliga organism Trichomonas vaginalis

Symptom

Beroende på orsaken till dysuri, kan det finnas andra symptom förutom smärta vid urinering. Symtomen kan vara:

 • Nedre urinvägsinfektion (blåskatarr) - Frekvent urinering, en intensiv behov av att urinera, förlust av blåskontroll, smärta i nedre främre delen av buken (nära urinblåsan), grumlig urin som kan ha en stark lukt, blodig urin

 • Övre urinvägsinfektion (pyelonefrit) - Smärta i övre delen av ryggen, hög feber med frossa, illamående och kräkningar, grumlig urin, täta urinträngningar, en intensiv lust att urinera

 • Uretrit - En urladdning från urinröret, rodnad runt öppningen av urinröret, täta urinträngningar, flytningar. Partners för personer med uretrit som kommer från en könssjukdom ofta inte kommer att ha några symptom.

 • Vaginit - Smärta, ömhet eller klåda i slidan, onormal eller illaluktande flytningar eller lukt, smärta eller obehag vid samlag

Diagnos

Många människor har enstaka episoder av kort obehag när de börjar kissar. Vanligtvis orsakas av irritation, och behöver inte behandlas. Dock bör du se din läkare om smärta medan urinera varar längre, är svår eller om det fortsätter att hända.

Läkaren kommer att be om dina symtom och personliga och sexuella vanor. Under en fysisk undersökning, kommer läkaren att kontrollera om ömhet över njurarna och granska ditt könsorgan. För kvinnor kan detta innefatta en gynekologisk undersökning. Män med misstänkt prostataproblem kan ha en digital rektal examen.

Om läkaren anser att du har en enkel urinvägsinfektion, han eller hon vanligtvis kan bekräfta detta med ett urinprov i läkarmottagningen. För att diagnostisera uretrit och vaginit, kan en svabb av det smittade området måste tas och skickas för testning. Om din läkare misstänker att du har en njurinfektion, kommer ett urinprov skickas till ett laboratorium för att identifiera bakteriearter. Om du har feber eller verkar sjuk, kan ett blodprov testas i ett laboratorium för att kontrollera om det finns bakterier i blodet.

Om du har dysuri och en har haft oskyddat sex med flera partners, kan din läkare ordinera tester för att leta efter olika typer av sexuellt överförbara sjukdomar, bland annat gonorré, klamydia, trichomoniasis, syfilis och HIV.

Förväntad varaktighet

Hur länge dysuri varar beror på dess orsak. De flesta människor med infektioner i urinblåsan, urinröret eller slidan reagerar väl på behandlingen inom några dagar. När orsaken är svårare att avgöra, kan symtomen varar längre.

Förebyggande

För att förhindra dysuri orsakad av cystit eller pyelonefrit, kan du dricka flera glas vatten varje dag för att spola ut urinvägarna. Kvinnor bör torka framifrån och bakåt efter att ha en avföring, och kissa efter samlag för att spola bakterier från urinblåsan.

För att förhindra dysuri orsakad av irritation, bör kvinnor hålla underlivet rent och torrt, byta tamponger och bindor ofta, och undvika att använda irriterande tvålar, vaginal sprayer och douches. För att undvika irritation i kvinnliga barn, gräns skumbad, tvätta flickor noggrant men försiktigt efter att ha spelat i sanden och vara försiktig med att spela av i våta baddräkter, som alla kan leda till irritation och rodnad i vulva (vulvit).

För att förhindra dysuri orsakas av sexuellt överförbara sjukdomar, kan du undvika sex eller ha en sexuell relation med en icke-infekterade personer. Om du har fler än en sexpartner, eller om du tror att din partner skulle vara smittad, använda latex kondomer under sexuell aktivitet.

Behandling

Behandling av dysuri beror på dess orsak:

 • Cystit och pyelonefrit - Dessa infektioner, oftast orsakade av bakterier, kan botas med antibiotika tas genom munnen. Antibiotika kan ges i en ven (intravenöst) för svår pyelonefrit med hög feber, frossa och kräkningar.

 • Uretrit - Uretrit behandlas med antibiotika. Den typ av antibiotika som används beror på vilken infektion orsakar uretrit.

 • Vaginit - Trikomonasinfektion och bakteriell vaginos behandlas med antibiotika. Jäst infektioner behandlas med svampdödande läkemedel, antingen som ett piller genom munnen eller som ett suppositorium eller kräm in i slidan.

Om du är sexuellt aktiv och behandlas för dysuri orsakade av en sexuellt överförbar sjukdom, måste dina sexpartners behandlas också.

När du bör kontakta en professionell

Ring omedelbart din läkare om du har dysuri tillsammans med feber, täta urinträngningar, det akuta behovet av att urinera, buksmärta, ryggsmärta eller andra symtom på en urinvägsinfektion. Ring omedelbart din läkare om du har blod i urinen eller dysuri tillsammans med någon onormal vaginal eller urethral ansvarsfrihet.

Prognosis

En enda episod av infektion i urinblåsan, slidan eller njure går oftast bort helt efter behandling med antibiotika. I de flesta fall finns det mycket liten risk för långsiktiga skador. Med rätt antibiotikabehandling, försvinner bakteriell uretrit också. Dock kan vissa sexuellt överförbara sjukdomar leda till ärrbildning i reproduktionsorganen om den inte diagnostiseras och behandlas omedelbart. På lång sikt kan detta orsaka fertilitetsproblem.