Vatisa

Lichen sclerosus: behandlingar

Hur är lavar sclerosus behandlas?

Lichen sclerosus är en kronisk sjukdom som det inte finns något botemedel. Men med rätt behandling och uppföljning, lavar sclerosus kan kontrolleras effektivt.

Behandlingen börjar med att söka läkarvård från din vårdgivare. Ett litet prov av den påverkade huden kan avlägsnas och skickas till ett laboratorium för analys. Denna procedur kallas för en biopsi.

Topikal behandling av lichen sclerosus

Symptomen av lav sclerosus behandlas oftast med salvor eller krämer som appliceras direkt till det drabbade området. Detta kallas för en topisk applicering. Utvärtes behandlingar för lavar sclerosus inkluderar:

 • Kortikosteroider såsom klobetasolpropionat (Clobex, Cormax)
 • Immun-modulerande krämer som pimekrolimus (Elidel) och takrolimus (Protopic)

Nontopical behandling för lichen sclerosus

Nontopical behandlingar för lavar sclerosus inkluderar:

 • Steroider som ges genom injektion såsom triamcinolon (Aristocort)
 • Kirurgi för att återuppta en smalare slida

Behandling för resistent lavar sclerosus

Lichen sclerosus kan vara relaterade till en bakteriell infektion som behöver behandlas. Antibiotika mediciner som är effektiva vid behandling av en bakterieinfektion som orsakar resistenta lavar sclerosus inkluderar:

 • Cephalexin (Keflex, Keftab)
 • Erytromycin (E-mycin, EES)

Lichen sclerosus kan orsaka vulvodynia, eller kronisk smärta i vulva. Mediciner som är effektiva vid behandling av vulvodynia relaterad lichen sclerosus inkluderar:

 • Amitriptylin (Elavil, Endep)
 • Desipramin (Norpramin)

Vad du kan göra för att förbättra din lichen sclerosus

Förutom att följa din vårdgivare instruktioner och ta alla mediciner som ordinerats, kan du snabba upp din återhämtning genom att:

 • Att undvika långvarig användning av topiska salvor eller krämer som kan tunna hud
 • Att undvika att repa området
 • Samråd med din läkare om symtomen kvarstår efter behandling
 • Med hjälp av en vaginal smörjmedel vid samlag för att minska friktionen
 • Tvätta försiktigt underlivet med vanligt vatten eller med en nonsoap rengöringsmedel

Vilka är de potentiella komplikationer av lavar sclerosus?

Lichen sclerosus är en kronisk hudsjukdom som påverkar underlivet som inte kan botas men kan kontrolleras. Lichen sclerosus i underlivet huden skall behandlas omedelbart eftersom det kan orsaka problem med urinering eller samlag. Det finns också en mycket liten risk att drabbas av lavar sclerosus hud kommer att utveckla hudcancer. Lichen sclerosus kan behandlas med utvärtes salvor eller krämer och symtomen bör försvinna inom några veckor. Du kan hjälpa till att minimera risken för allvarliga komplikationer genom att följa behandlingsplan du och din läkare design specifikt för dig. Komplikationer av lavar sclerosus inkluderar:

 • Dyspareuni (smärtsamma samlag)
 • Dysuri (svårigheter att urinera)
 • Embarrassment
 • Liten ökad risk för hudcancer
INLEDNING

Vad är lichen sclerosus?

Lichen sclerosus är en godartad och progressiv hudsjukdom som oftast drabbar underlivet. Detta kronisk hudsjukdom kan inte botas men kan kontrolleras. Lichen sclerosus präglas av klåda och smärta i underlivet. Huden nära öppningen av slidan, kallas mellangården, blir tunn och inflammerad. Denna hudsjukdom är vanligt hos kvinnor efter klimakteriet. Lavar sklero... Läs mer om lavar sclerosus introduktion

Symptom

Vilka är symtomen på lavar sclerosus?

Om du har en mild form av lavar sclerosus, kanske du inte upplever några symptom. Om inte har några symtom, kommer din vårdgivare har att diagnostisera lichen sclerosus under din gynekologisk examen. Symtomatisk lichen sclerosus kan orsaka klåda känsla, smärta vid urinering eller smärta vid samlag. Du kan också uppleva blödningar och blåsor i bäckenbotten.... Läs mer om lavar sclerosus symptom

ORSAK

Vad orsakar lavar sclerosus?

Det är inte känt vad som orsakar lavar sclerosus. Vissa vårdgivare tror att lichen sclerosus orsakas av ett överaktivt immunförsvar eller hormonell obalans. Genetiska eller ärftliga faktorer kan spela en roll i dess utveckling. Lichen sclerosus är inte smittsam. Lichen sclerosus kan visas på huden som är skadad eller ärrad från en tidigare skada. Hos kvinnor förekommer lavar sclerosus vanligast efter klimakteriet.... Läs mer om lavar sclerosus orsaker

Fler artiklar

Liknande ämnen


Mest populära

Din hälsa

Din hälsa

Människor som är aktivt engagerade i deras sjukvård är friskare och lever längre.