Vatisa

Olika typer av preventivmetoder: kondomer

Kondomer är en av de vanligaste formerna av preventivmedel. Förutom att förhindra graviditet, både manliga och kvinnliga kondomer är den enda typ av preventivmedel som kan skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Kondomer kan fungera för vaginal, anal och oralsex.

Hur kondomer förhindra graviditet?

Ibland kallas en "gummi", en manlig kondom är en tunn plast-eller latexbeläggning som passar tätt över penis. En kvinnlig kondom är en tunn, rörformad påse av plast med ringar som håller den på plats inne i slidan. Både manliga och kvinnliga kondomer fysiskt blockera sperma kommer in i slidan.

Hur effektiva är kondomer på att förhindra graviditet?

Den manliga kondomen kan vara upp till 98% effektivare och den kvinnliga kondomen kan vara upp till 95% effektiv om du använder dem på rätt sätt varje gång du har sex. Graviditet kan fortfarande förekomma med en kondom om den glider av eller tårar under sex, eller om spermier tränger in i slidan när kondomen tas bort. Du kan öka effektiviteten i en kondom om du ta ut penis ur slidan innan utlösning. Du kan också öka en kondom effektivitet om du sätter spermiedödande medel i slidan ungefär 15 minuter innan du har sex. Spermiedödande medel är en kemikalie som hindrar spermier från att flytta.

Hur använder jag en kondom?

Manliga kondomer är ganska enkla att använda. Du slår en manlig kondom över en erigerad penis innan man har sex. Tänk på att du måste sätta på kondomen innan penis vidrör slidan eftersom sperma innehåller spermier kan läcka ut innan utlösning. Du kan lägga till ett vattenbaserat smörjmedel, såsom KY Jelly, till insidan av kondomen för att göra det rulla lättare på penis. Lämna ett litet utrymme vid spetsen av kondomen för att samla in semen. Du kan även lägga smörjmedel på utsidan av kondomen. Efter sex, måste du dra ut penis innan penis blir mjuk. Använd en ny kondom med varje sexakt.

Om du är en kvinna som använder en kvinnlig kondom, så här upp till åtta timmar innan man har sex:

  1. Lägg smörjmedel på utsidan av den slutna änden av kondomen.

  2. Tryck ihop sidorna tillsammans i den inre ringen vid den slutna änden av kondomen och lägga den i slidan som du skulle en tampong.

  3. Sätt i den slutna änden av kondomen djupt i slidan. Skjut så långt tillbaka som du kan den inre ringen tills den når livmoderhalsen. Den öppnade, ringade sida av den kvinnliga kondomen bör förbli utanför slidan.

  4. Som med manliga kondomer, kasta bort den använda kvinnlig kondom och använder ett nytt med varje sexakt.

Du kommer att vilja ta hand om att inte använda kondom som löpt ut. Titta på kondomer innan du använder dem, om de är trasiga, slet eller sprucken, använd en annan förpackning. Om du använder glidmedel, läsa etiketter och endast används vattenbaserade produkter. Oljebaserade smörjmedel, såsom vaselin och lotion, kan skada latex och minska dess effektivitet.

Vad gör jag om kondomen går sönder?

Om kondomen går sönder när du har sex, men innan utlösning, drar penis ut och sätta på en ny kondom. Om kondomen går sönder och du tror att sperma har läckt in i slidan, kanske du vill överväga att använda akuta preventivmedel. Akut antikonception (dagen-efter-piller) är läkemedel som kan förhindra graviditet om startade upp till fem dagar efter att ha sex. Prata med din läkare eller apotekspersonal för mer information om akuta preventivmedel.

Har kondomer har biverkningar?

Kondomer i allmänhet inte orsaka biverkningar om du är allergisk mot latex. Du kanske märker att huden är irriterad och kliande om du är känslig för latex. Latex är tillverkad av den mjölkaktig vätska som kommer från gummiträdet. Om du är allergisk mot latex kan du använda manliga kondomer av plast (polyuretan). Kvinnliga kondomer är också gjorda av plast.

Kondomer kan också minska sexuell sensation eftersom de hindrar faktiska hud mot hud kontakt. Om detta är ett problem för dig, prova att använda mer smörjmedel för att göra penis glider lättare.

Var kan jag få kondomer?

Du kan köpa kondomer utan recept på livsmedelsbutiker, apotek, hälsokliniker, och i varuautomater. Vissa kliniker erbjuder kondomer gratis. Manliga kondomer kostar ca 5€ vardera, kondomer kostar 5€ till 5€ vardera.

Kondomer är ett billigt och effektivt sätt att förhindra graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Om du har flera sexuella partners, bör du alltid använda kondom, även om du använder andra preventiv metoder. Du bör också använda kondom när du har oral-eller analsex för att förhindra överföring av sexuellt överförbara sjukdomar.