Vatisa

Samarbetar med apoteket

Vem kan du vända dig med frågor om dina mediciner? Förutom din läkare, kan ditt apotek hjälpa till att svara på frågor om dina mediciner. Du kanske inte känner till vad din apotekare kan göra för dig.

Apotekare göra mycket mer än räkna tabletter och hälla vätskor. Deras främsta uppgift är att fokusera på de mediciner du tar och de effekter de har, säger den europeiska läkemedelsförbundet.

Förstå apoteks roll är särskilt viktigt om du är medlem i en konsumentstyrd hälsa plan, till exempel en medicinsk sparkonto. Dessa planer lägga större ansvar för beslut sjukvård på dina axlar.

Att ta hand

För varje recept dispens måste apotekspersonalen kontrollera att de uppgifter som läkaren är klar, att den nya medicinen inte kommer att interagera med andra mediciner du tar, att medicinen och doseringen är lämpliga för din hälsa sjukdom och att du förstår rätta sättet att lagra och ta medicinen.

Ta din medicin på rätt sätt är en av de bästa sätten att minska dina vårdkostnader. Tusentals människor varje år är på sjukhus, inte får bra och spendera mer pengar än de borde, eftersom de inte tar sin medicin på rätt sätt.

Apotekspersonal kan hjälpa om du håller honom eller henne uppdaterad om din hälsa och de mediciner du tar. Av denna anledning är det viktigt att använda samma apotek för alla dina receptbelagda tjänster, speciellt om du ser mer än en läkare.

Du bör också kontrollera med din läkare innan du tar något receptfria läkemedel eller naturläkemedel. Även receptfria läkemedel och naturmedel inte kräver ett recept, kan de negativt interagera med din receptbelagda mediciner eller allvarligt påverka annan hälso sjukdom.

Apotekare 101

Du besöker förmodligen apoteket oftare än du gör någon annan medlem av din hälsa vårdteam. Apotekare prata med folk när de är friska och när de är sjuka, när de "bara surfa", eller när de är intresserade av en nödsituation, när de har särskilda behov, och när de söker råd eller information.

Farmaceuter kan ge pedagogisk information om hur du kan förbättra din kost, diabetes leveranser, och rökavvänjning.

Kraftfull medicin

Läkemedel har stor makt att läka och för att förbättra livskvaliteten. Men mediciner också kan göra allvarlig skada om inte korrekt tas. Det är där den farmaceut roll är viktigast. Apotekare som känner sina patienter och har sina läkarprofiler på filen kommer att vara medveten om möjliga skadliga läkemedelsinteraktioner eller allergier mot vissa droger.

Farmaceuten kan också diskutera möjliga biverkningar, som mat, dryck och aktiviteter bör undvikas samtidigt på en medicin, vad du gör om du missar en dos, och ett brett utbud av annan användbar information.