Vatisa

Smärta i nedre ryggen

Vad är smärta i nedre ryggen?

Lägre ryggont är någon typ av smärta eller obehag i hela bakre (rygg) delen av nedre bålen område, som sträcker sig ner till bäckenet. Den nedre delen av ryggen är också kallad korsryggen eller ländryggen.

De flesta människor kommer att uppleva ryggont någon gång i sitt liv. Smärta i nedre ryggen är den vanligaste orsaken till arbetsrelaterade funktionshinder och sjukskrivningar, enligt det nationella institutet för neurologiska sjukdomar och stroke.

Smärta i nedre ryggen kan vara kort eller det kan vara kronisk, vilket definieras som varar mer än tre månader. Du kan känna en molande, irriterande värk eller en skarp, spricker smärta. Viss smärta kan vara så extrem att den orsakar dig att ligga i sängen oförmögen att röra sig. Akut smärta i nedre ryggen löser ofta med grundläggande egenvård åtgärder inom några veckor, men det kan bli kronisk och leda till mer allvarliga problem med tiden.

Förutom den lumbala ryggraden, det finns många nerver, muskler, senor och ligament i nedre ryggen. Vilken som helst av dessa strukturer kan bli irriterad eller inflammerad som svar på en mängd olika faktorer, såsom trauma, muskel-stam, artrit och bencancer.

Lägre ryggont förekommer med andra symtom, till exempel förlust av blåsan eller tarmen kontroll och domningar i extremiteterna (armar och ben), är en allvarlig sjukdom och bör utvärderas så snart som möjligt eller i en akut medicinsk miljö. Dessutom, om din smärta är extrem, ihållande eller orsakar dig problem, kontakta en läkare.

Symptom

Vilka andra symptom kan uppstå med smärta i nedre ryggen?

Smärta i nedre ryggen kan förekomma med andra symtom beroende på den bakomliggande sjukdom, åkomma eller sjukdom. Tillbaka smärta på grund av infektion eller inflammation kan åtföljas av feber, medan, kan ryggsmärta på grund av fibromyalgi innefattar symtom som sömnlöshet och trötthet. Utbudet av symtomen som kan uppstå med smärta i nedre ryggen är:... Läs mer om smärta i nedre ryggen symtom

ORSAK

Vad orsakar smärta i nedre ryggen?

Den nedre delen av ryggen består av ländryggen (beniga strukturer som kallas kotor som omger nerverna i ryggmärgen). Mellan kotorna är svampiga säckar av brosk kallas skivor som fungerar som en kudde och ger ett rörelseområde på baksidan. Muskler, senor och ligament ge ytterligare stöd. Någon av dessa strukturer i ryggen kan bli irriterad eller inflammerad som svar på en mängd olika mild till allvarliga sjukdomar.... Läs mer om lägre ryggont orsaker