Vatisa

Thyroid Problemet är svårt att sätta fingret på

"Foot power" är standardtransportsätt för en hel del av Manhattan arbetare. Men advokat Diane Wolf blev så trött att gå till slutet av ett block "kändes som att bestiga Mount Everest och tillbaka."

Wolf, i 50-årsåldern, var också dåligt toppad, djupt deprimerad och hade ökade med 20 pounds. Hon försökte träna, men hon kunde knappt trampa förbi "0" mil märke på sin stillastående cykel. Baggy ögon, sköra naglar och gallring hår rundade ut hennes symptom. "Jag var en enda röra", säger hon.

Precis som miljontals andra människor-de flesta av dem kvinnor-Wolf var bestående effekterna av en defekt sköldkörtel.

Sköldkörteln gör sköldkörtelhormon, som reglerar hjärtfrekvensen, metabolism, och andra organfunktioner. När din sköldkörtel är underactive, som kallas hypotyreos, den vanligare glitch, du kan sakta ner. Du är trött. Deprimerad. Fuzzy i dina tankar. Toppad. Du går upp i vikt. Din hud torkar ut. Du känner dig kall när det är varmt. Du kanske har tunga perioder.

På baksidan, om du har en överaktiv sköldkörtel, som kallas hypertyreos, du är benägna att gå ner i vikt, svettas mer, och har svårt att sova. Pulsen stiger. Du kan känna dig skakis.

Inga tydliga svar

Vad som orsakar sköldkörtelrubbningar, och varför de slår kvinnor 5-8 gånger oftare än män? Svaren är inte klart.

"Vi vet att det finns en familjehistoria länk och mycket troligt en slips till autoimmuna sjukdomar som lupus", säger Rhoda H. Cobin, MD, en endokrinolog i New York City. Sköldkörtel brister ökar också med åldern. Efter 60 års ålder, ungefär en av fem kvinnor har låg sköldkörtelhormon.

Symptomen är inte specifika och kan markera en hel del andra sjukdomar. Det gör en sköldkörtelproblem lätt att missa.

"Ungefär hälften av de personer med sköldkörtelsjukdomar kan odiagnostiserade och fortsätter att kämpa med symptom", säger Dr Cobin. Som Diane Wolf uttryckte det, "Jag såg specialister för att få på botten av min depression, förstoppning och kronisk trötthet, men ingenting fungerade. "

Det vill säga, inte förrän en läkare beställde ett blodprov för att kontrollera Wolfs sköldkörtelstimulerande hormon (TSH), som styr produktionen av sköldkörtelhormon. När TSH är hög betyder det produktion av sköldkörtelhormon avtar. När TSH är låg, är sköldkörtelhormon produktion i överväxeln.

Wolfs TSH var hög, vilket innebär att hennes sköldkörtel var active. Tyroxin, ett tyroideahormoner piller, hjälpte normalisera hennes sköldkörtel, återställa hennes energi, smälta vikt och avsluta andra symptom. "Till och med mitt hår blev blankt igen", säger hon.

Bedöma behovet av medicinering

Men det betyder inte att alla med dessa symtom ska börja poppa sköldkörtel piller, varnar Lawrence Wood, MD, från Thyroid Foundation i Europa. "För lite sköldkörtelhormon kan ställa dig upp för infertilitet och hjärtsjukdomar, men för mycket sköldkörtel när du inte behöver det kan skada ditt hjärta och dina ben ", säger han.

"Som förbryllande som viktökning, trötthet och andra symtom kan vara, det finns inga skäl för att behandla med ett sköldkörtelhormon om du inte har någon mätbar brist, "tillägger Dr Cobin.

Läkare håller inte vad en mätbar brist är. Dr Cobin föreslår du diskutera behandlingen med din läkare om din TSH är över den "normala" nivåer av 4 eller 5. Din läkare kan föreslå ett upprepat test, en prövning av medicinering, eller båda för att se om symtomen börjar rensa upp.

Vad händer om resultaten är gränsfall, men du har fortfarande symptom? Fråga din läkare för att upprepa testet senare. Det kan visa om en eventuell sköldkörtelbrist förvärras, säger Dr Cobin.

Vem ska testas? Kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravid toppar listan. En i 50 amerikanska gravida kvinnor diagnostiseras med låg sköldkörtelfunktion. "Även en mild sköldkörtelbrist kan påverka barnets utveckling av hjärnan," säger Helena Rodbard, MD, en tidigare ordförande för European Association of Clinical endokrinologer.

Efter graviditeten, vissa kvinnor komma ner med en sköldkörtelbrist när immunsystemet går in i hypermotorn och dämpar produktionen av sköldkörtelhormon. "Kvinnor bör övervakas före, under, och efter sex månader efter graviditeten," Dr Rodbard säger.

Om du är en kvinna äldre än 50, fråga din läkare om ett TSH-test. Det är också klokt att söka ett test om du har:

  • En familjehistoria av en sköldkörtelsjukdom, onormala kolesterol, eller en autoimmun sjukdom, såsom lupus, diabetes, eller reumatoid artrit.

  • En uppsättning av nedsatt sköldkörtelfunktion symptom som inkluderar kall intolerans, trötthet, glömska, tunga perioder, torrt hår, humörsvängningar, viktökning, en hes röst, torr hud, förstoppning, håravfall, och förlust av den yttre tredjedelen av ögonbrynen.

  • En uppsättning av överaktiv sköldkörtel symtom som inkluderar värmeintolerans, svettningar, viktminskning, aptitförändringar, frekventa tarmtömningar, synförändringar, nedsatt fortplantningsförmåga, oro och sömnproblem.