Vatisa

Varför läkaren tar ett blodprov

Du har förmodligen inte njuta av att ge ett blodprov, men det är en viktig del av en fysisk undersökning. Från ett litet urval av ditt blod, kan din vårdgivare beställa massor av tester.

Här är fyra vanliga tester, enligt den europeiska sammanslutningen för klinisk kemi: blodfettnivå, röda blodkroppar, blodsocker och sköldkörtelfunktion.

Blod Lipid Nivå: Nivåerna av totalkolesterol, LDL (low density lipoprotein kolesterol ), kan HDL (high density lipoprotein kolesterol) i blodet tyder på dina chanser att en dag utveckla hjärtsjukdom. Kolesterol, en mjuk, fettliknande substans som finns i cellväggarna hos alla djur, kan hålla sig till väggarna av artärer och bildar plack. Dessa plack kan försvåra och till och med blockera blodflödet till hjärtat. Ett högt totalkolesterol och / eller en hög LDL-nivå innebär att du förmodligen behöver träna mer och skära ner på livsmedel som innehåller mycket mättat fett och kolesterol i kosten.

Röda blodstatus: De röda blodkroppar bär syret att kroppens vävnader behöver för att fungera. Ett lågt antal, som kallas anemi, kan stå för trötthet, även dåsighet. Kvinnor är mer mottagliga för anemi. Förlossning kan komma med på anemi, eftersom förlossningen kan tömma kroppens förråd av järn, vilket är viktigt för röda blodkroppar. Menstruation kan också minska en kvinnas röda blodkroppar.

Blodsocker: En hög blodsockernivå kan tyda på att du behöver ytterligare tester för att leta efter typ 2 -diabetes, en sjukdom med ibland subtila symptom. Diabetes, om det inte behandlas, kan leda till blindhet och andra medicinska komplikationer. Symptom av typ 2 -diabetes är överdriven törst, mer frekvent urinering och trötthet. Om de upptäcks tidigt, kan diabetes behandlas för att minska dess inverkan på hälsan.

Sköldkörtel: Denna körtel vid basen av nacken producerar ett hormon som styr ämnesomsättningen. Med för lite av hormonet, du känner dig trött och gå upp i vikt lätt. Med för mycket av hormonet, känner dig darrig, kan ditt hjärta slå snabbt och du gå ner i vikt.

För dessa fyra tester, bara din vårdgivare behöver ca två små flaskor av blod. En medicinsk specialist som kallas en phlebotomist drar blodprovet med en nål in i en ven i armen. Proceduren tar bara några minuter.