Vatisa

Hur du kan förbättra ditt sexliv med KOL

Om du eller någon närstående har kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), vet du att andnöd och brist på energi kan påverka dina dagliga aktiviteter. Det inkluderar de i sovrummet. Det är normalt för KOL påverkar sexuella relationer. Men att ha sjukdomen betyder inte att intimitet är ett minne blott. I själva verket är det mycket möjligt för personer med KOL att ha ett aktivt sexliv. Dessa tips kan hjälpa dig att upprätthålla en intim relation med din partner.

1. Prata först

Det är inte alltid lätt att prata med din partner om sex. Men det är så viktigt. Det beror på att någon gång de flesta personer med KOL upplever andfåddhet eller trötthet under sexuella relationer. Men ångest eller rädsla för dessa symtom orsaka vissa drabbade att undvika samlag helt och hållet. Tappa inte en möjlighet att ansluta fysiskt och känslomässigt med din älskade. Dela dina intimitet problem med din partner. Att prata om det kan minska din ångest och att du kan arbeta tillsammans för att övervinna utmaningar och uppnå större intimitet.

2. Få rörliga

Starta ett träningsprogram är en av de bästa sakerna du kan göra för att förbättra ditt sexliv. Motion hjälper till att bygga uthållighet för älskog. Det kan också minska andnöd. Tala med din läkare om hur du kan komma igång. Prova att ta en daglig promenad eller gå med i en pulmonell rehabiliteringsprogram. Börja långsamt och sätta rimliga mål. Det uppskattas att den fysiska ansträngning som krävs för samlag liknar den som krävs för att klättra en trappa i normal takt.


3. Tid det rätt

Engagemang i älskog vid rätt tidpunkt kan göra stor skillnad i din fysiska förmåga. Det kan också påverka din emotionella välbefinnande och självförtroende. Försök att göra kärlek vid en tid på dagen när du är utvilad. Och undvika älskog efter att ha ätit en stor måltid eller dricka alkohol-båda kan tömma din energi.

4. Testa dina meds

Tack och lov, KOL behöver mediciner som inte stör sexlust eller förmåga. I själva verket kan de även hjälpa. Tala med din läkare om du använder läkemedel för att förbättra sexuella relationer. Om du använder en bronkdilaterare, kan din läkare föreslå att ta en dos strax före sex. Det minskar andfåddhet för vissa människor. Och om du använder extra syrgas under fysisk aktivitet, planerar att använda samma mängd syre under älskog.

5. Få på plats

När det är möjligt, har din partner ta en mer aktiv roll i älskog. Och väljer sexuella positioner som kräver mindre energi och undvika att sätta press på bröstet. Till exempel kan en sida-till-sida-positionen vara bekvämare än ett nedifrån och toppositionen. Ta din tid och experiment för att se vad som känns bäst för er båda.

6. Tala med din läkare

Trots att KOL kan ändra din uthållighet för ansträngande aktivitet, ändras inte din sexuella förmåga. Om du har pågående problem, tala med din läkare. Sexuella problem kan bero på andra hälso sjukdomar eller mediciner. Att diskutera dem med din läkare kan leda till effektiva behandlingsalternativ.

Nyckel takeaways

  • Prata med din sexpartner om din KOL. Tillsammans kan du övervinna utmaningar och uppnå större intimitet.

  • Motion kan bygga upp din uthållighet för älskog.

  • Övriga hälso sjukdomar eller mediciner kan påverka ditt sexliv. Tala med din läkare om behandlingsalternativ.