Vatisa

Par rådgivning ökar sexliv efter prostatacancer

De biverkningar av prostatacancer behandlingar, inklusive kirurgi och strålning, kan allvarligt störa en parets sexliv.

Men en ny studie visar att rådgivning hjälpte gifta män och kvinnor räkna ut vad för slags behandlingar mot erektil dysfunktion fungerat för dem och hur man kan införliva dessa metoder under sex. På så sätt återvände de lite lyster till sitt kärleksliv.

Forskare skriva in sig mer än 200 män som hade behandlats för prostatacancer och deras fruar i en av tre grupper: en fick tre ansikte mot ansikte rådgivning sessioner, det andra erbjöds Internetbaserad rådgivning, och den tredje lades på en vänta lista.

Vid sex månaders uppföljning (cirka tre månader efter rådgivning), män som fick antingen ansikte mot ansikte eller webbaserad rådgivning rapporterade en förbättring av sexuell funktion och tillfredsställelse med sex. När mannen anmälde sin sexuella funktion förbättrades, hans hustrus rapporter om sexuell funktion och tillfredsställelse gjorde också.

De i väntan noterade grupp upplevt några förbättringar, vilket tyder på att "ensam tid inte läker frågorna", säger studie författare Leslie Schover, professor i beteendevetenskap och en klinisk psykolog vid University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston.

Studien publiceras i den 26 september online-numret av Cancer.

Trots nervfunktion kirurgi, fortfarande orsakar prostatacancer behandling signifikant erektil dysfunktion, säger experterna. Andra problem kan vara svårt att nå orgasm, minskad intensitet orgasm, smärta och läcker urin vid orgasm.

Många män som har prostatacancer är äldre, och deras erektil funktion kanske redan har nedsatt på grund av själva cancern eller annan underliggande kärl-eller nervsjukdom, förklarade Dr Bruce Gilbert, chef för reproduktiv och sexuell medicin vid North Shore-Long Island Jewish Health Systems Smith Institutet för urologi.

"Innan nervsparande prostatektomi [kirurgiskt avlägsnande av prostata], skulle 100 procent av män har erektil dysfunktion efteråt ", säger Gilbert. "Det har kommit ner en hel del. Men du har att göra med en befolkning av män som i allmänhet inte är 30 eller 40 år gammal. De är äldre och kanske redan har ett underliggande problem med erektil dysfunktion."

De flesta män har någon form av erektionssvårigheter efter prostatacancer operation, sade experter.

Förutom arbetet med att "rådgivning program inriktat på kvinnans rätt till njutning i kön och om fastställande problem som postmenopausal vaginal torrhet eller förlust av lust relaterade till dålig sexuell kommunikation," sade Schover.

"Vi utbildade båda parter om tillgängliga behandlingar för att återställa erektion och hade dem fylla i ett" beslut om stöd "för att räkna ut vad behandling för att prova, som bygger på ömsesidiga åsikter", sade hon. "Om denna behandling inte fungerar bra för dem, uppmuntrade vi dem att prova ett annat val."

Efter hjälplös cancer, många män försöker piller för erektil dysfunktion, säger experter. Men de kanske inte är tillräckligt. Andra alternativ är penis injektioner, vakuumpumpar och eller penisimplantat, men Schover sade hon misstänker många män kasta in handduken när de inte får de resultat de vill och inte fullfölja de andra alternativen.

Män och kvinnor gavs frågeformulär som frågade om en mängd olika åtgärder för sexuell funktion och sexuell tillfredsställelse, inklusive deras erektil funktion (för män), förmåga att uppnå orgasm och deras nivå av lust.

"Varje delskala förbättrades utom lust, vilket vi inte var förvånade eftersom mycket få hade låg lust att börja med, så det var inte så långt att gå på den," sade Schover.

Män förmåga att uppnå "nästan normala" erektioner förbättrades efter rådgivning. Innan rådgivning, cirka 12 procent till 15 procent av män anmälde få erektionssvårigheter. Det ökade till mellan 36 procent och 44 procent för de som genomgick rådgivning.

Efter ett år, män som rapporterade att de hittat en framgångsrik erektil dysfunktion behandling hade poäng på sexuell funktion och tillfredsställelse skala som var ungefär samma som friska män.

En begränsning av studien är att cirka 34 procent av alla par som skriva in sig rådgivningen hoppade av okänd anledning, säger Dr Bruce Gilbert, chef för reproduktiv och sexuell medicin vid Smith Institutet för urologi vid North Shore LIJ Health System.

Ändå, tillade han, "en studie som denna är mycket viktigt och framhåller att det finns mycket som händer om du anlitar par eller patienten i någon typ av rådgivning," sade Gilbert.

Par och läkare bör heller aldrig glömma att medan prostatacancer är skrämmande, så är det oro för att även om det är botad, "de kan inte vara samma efter ett förfarande än tidigare", sade Gilbert. "Det är en verklig rädsla för män."

Helst ska patienter börja "penis rehabilitering" redan innan ha behandlingen, vilket har visat sig förbättra resultaten.

Urologer bör kunna föreslå metoder för att förbättra erektil funktion, konstaterade experter. De föreslog att om du inte får all den hjälp du behöver från din urolog, be om en remiss till en urolog som specialiserat sig på sexuella medicin, eller en psykolog som behandlar frågor kring cancerbehandling, ofta finns på stora universitetssjukhus i större städer.

Dr Elizabeth Kavaler, en urolog vid Lenox Hill Hospital i New York, sade att "idén om att erbjuda Internetbaserad rådgivning till par upplever sexuell dysfunktion efter prostataoperation är utmärkt."

"Denna studie visar att patienter och deras partner svarar på läro sexterapi. Eftersom försäkringsskydd för psykoterapi är gles, är det uppmuntrande att veta att webbaserad hjälp finns för dessa par," sade Kavaler.

Mer information

Den Us National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer har mer på erektil dysfunktion.