Vatisa

Hur diabetisk neuropati skadar fötter och ben

Över tid kan högt blodsocker skadar nerver och blodkärl. Dessa skador påverkar ofta fötter och ben. Diabetes är ansvarig för mer än 60% av nedre extremiteterna amputationer som inte orsakats av olycksfall, samt personer med diabetes är 10 gånger större risk att få en amputation som de utan sjukdomen.

Nervskador gör det svårare att känna saker som händer på fötterna, medan skada blodkärl kan sakta strypa blodflödet genom artärer utfodra dem. När dessa sjukdomar sammanfaller, kan ett enkelt snitt eller blåsa på undersidan av foten eller till och med en inåtväxande tånagel blivit så allvarligt infekterad att en tå eller fot måste amputeras.

Diabetes kan orsaka tre typer av nervskada:

 • Perifer neuropati. Detta är den vanligaste typen av nervskada. Det påverkar de långa nerver som sträcker sig från din ryggrad till dina armar och ben. Symtomen omfattar domningar, stickningar, och minskad känslighet för lätt beröring. Brinna, skytte, eller stickande smärta kan också förekomma.

 • Focal neuropati. Detta avser skada till en viss nerv eller uppsättning av nerver, vilket orsakar en svaghet i ansikts-, ben-, arm, eller ögonmusklerna. Sjukdomen kan visas som handen svaghet, en oförmåga att lyfta ett ben, eller dubbelseende.

 • Autonom neuropati. Denna typ av skador innebär det autonoma nervsystemet-nerverna som styr automatiska kroppsfunktioner som puls, blodtryck, matsmältning, svettning, och erektion. Autonom neuropati kan producera en mängd obehagliga effekter, såsom en racing hjärtslag, ymnig svettning, gasbildning, yrsel eller illamående, kräkningar, diarré och förstoppning. Personer med autonom neuropati som påverkar det urogenitala systemet kanske inte kan tömma sin blåsa helt (vilket kan predisponera för infektioner i urinblåsan), och så många som hälften av män med diabetes kan utveckla erektil dysfunktion (impotens).

En konsekvens av perifer neuropati är förlust av smärta sensation. När detta inträffar, kan en fotskada gå obemärkt förbi, förvärras och bli en jordmatning för invasiva bakterier. Förändrade svettning mönster med autonom neuropati kan också påverka hudens förmåga att bekämpa infektioner. Dålig cirkulation bidrar till problemet genom att göra det svårare för kroppens infektions fighters-vita blodkroppar, antikroppar och andra försvarare-för att nå det smittade området. Dålig cirkulation kan också orsaka sår utvecklas runt ett sår. Fotsår är farliga och kräver omedelbara åtgärder. Om den inte behandlas, kan de tränga djupt under huden och sprida smitta till ben.

Tårna är mycket känsliga för infektioner. Personer med svår perifer neuropati är också mer benägna att Charcots fot, en sjukdom där leddestruktion och deformitet störa promenader. Charcots fot utvecklas när dagligt slitage orsaka en mindre skada på en led eller ben, och problemet går obemärkt. Om inte förändringar görs i individens steg, skor, eller träningsprogram, fortsätter skadan och vävnader så småningom förstörs.

Upptäckt och behandling

Eftersom personer med perifer neuropati inte kan förlita sig på symtomen för att berätta något är fel, måste man noga kontrollera sina fötter och tår för en eventuell skada varje dag. Det hjälper också att ha skor som har försiktigt monterade. En fotvårdsspecialist kan vara en utmärkt resurs för att få hjälp med fotvård och skor.

Om ett fotsår eller ont blir smittade, orala eller intravenösa antibiotika kan hjälpa till att bekämpa infektionen. Men läkningen kan ta allt från veckor till månader, och kan kräva sängläge och förhöjning av den drabbade extremiteten.

När cirkulationsproblem hämmar healing, kan förfaranden som de som används för att behandla hjärt-kärlproblem vara nödvändigt. Om till exempel en artär i foten är blockerad, kan din läkare rekommendera angioplastik plus stent insättning eller bypass-operation. Under angioplastik, öppnas en läkare en avsmalnad eller blockerad artär i foten genom att sätta in en tunn flexibel kateter in i artären ovanför blockeringen, manövrerar den i blockeringen och sedan blåsa upp en liten ballong för att öppna artären. Ballongen expanderar en rörliknande stent som håller artären öppen efter det att katetern avlägsnas. I bypass operation, tar en kirurg en längd av blodkärl från andra ställen i kroppen och använder den för att bygga en ny kanal som gör att blodet att komma runt blockeringen.

Om alla behandlingsalternativ är uttömda, eller om en infektion tränger till ben-eller kallbrand sätter in, kan en del av foten eller benet måste amputeras. En protes kan oftast monteras efteråt för att gå möjligt.

Att sätta din bästa fot framåt

Det ordspråket "Ett uns av förebyggande är värt ett halvt kilo bota" gäller för många diabeteskomplikationer. Skador på fötter och ben är inget undantag. Det bästa sättet att undvika dessa problem är att hålla blodsockernivån hårt kontrollerad och att öva god fotvård:

 • Ta på rena strumpor eller strumpor varje dag.

 • Bär välsittande, bekväma skor. Om neuropati gör det svårt att säga hur en sko känns, konsultera en expert på passande skor för personer med diabetes.

 • För att minimera risken för att skada dina fötter, undvika att gå barfota.

 • Undersök dina fötter varje dag för alla sår, skärsår, repor, sprickor i huden, eller svullna områden. Glöm inte att kolla mellan tårna.

 • Massera dina fötter med en mjukgörande kräm för att förhindra torrhet och minska risken för sprickor, vilket kan leda till hudinfektion.

 • Tvätta fötterna med varmt vatten och tvål varje dag, och torka dem noga. Blöt aldrig fötter, eftersom detta kan torka och spricka huden.

 • Håll dina tånaglar väl omhändertagna för att undvika inåtväxande naglar. Om problemet inte utvecklas, inte försöka fixa det inåtväxande spik själv-din läkare istället.

 • Har alla förhårdnader, liktornar, vårtor och andra vanliga fot krämpor som behandlats av en fotvårdsspecialist.

 • Behandla alla fotskada omedelbart och söka professionell hjälp för alla sår som verkar ovanlig eller inte läka.