Vatisa

Allt om klimakteriet

Klimakteriet-när östrogen och progesteron produktion, ägglossning och menstruation stop-är en naturlig del av en kvinnas liv. Den genomsnittliga åldern att kvinnor når klimakteriet är 51.

De åren fram till klimakteriet, som kallas klimakteriet, vanligtvis inträffar mellan åldrarna 45 och 55. Perimenopause skiljer sig från kvinna till kvinna. Under denna tid, östrogenproduktionen minskar. En del kvinnor menstruation regelbundet tills deras perioder plötsligt slutar. Andra kan se förändringar i mängden av menstruation eller hur lång tid mellan perioder. Ytterligare andra har missat perioder eller blödning mellan perioder.

Även oregelbunden mens, kraftig blödning eller blödning längre än normalt ofta är en normal del av åren fram till klimakteriet, kan någon av dessa också vara en varningssignal för cancer. Om dina perioder blir oregelbunden, tyngre eller längre tid än vanligt, eller om du har blödningar mellan perioderna, hålla en menstruations dagbok och diskutera det med din läkare, som kan kontrollera för livmodercancer.

Symptom på klimakteriet

Upp till 75 procent av kvinnorna har värmevallningar då de närmar sig klimakteriet. De blinkar-plötsligt spolas känsla som vanligtvis börjar nära bröstet och sprider sig till halsen, ansiktet och vapen vanligen senaste 3-4 minuter och kan ske så ofta som en gång per timme eller så sällan som ett par gånger i månaden. De kan hända när som helst på dagen eller natten. De kan väcka dig från sömn (kallas nattliga svettningar). De kan fortsätta att ske så länge som fem år, när kroppen anpassar sig till äggstockarna "lägre produktion av östrogen och progesteron.

Perimenopausala kvinnor kan ha sömnproblem på grund av nattliga svettningar och sömnlöshet. Brist på sömn kan påverka humör, hälsa och funktionsförmåga.

Vaginala och urinvägsförändringar kan uppstå som östrogen sjunker. Den vaginala slemhinnan blir tunnare och torrare. Samlag kan vara obehagligt, men det kan lindras med hjälp av over-the-counter vattenlösliga smörjmedel. Beklädnaden i urinvägarna blir också tunnare och vävnadsstödjande blåsan kan försvaga. Dessa förändringar kan leda till urin läcker med nysning, lyft eller annan ansträngning. Detta kallas spännings inkontinens och kan få hjälp genom att göra Kegel övningarna.

Hälsorisker

En kvinnas risk för hjärtsjukdom och stroke ökar efter klimakteriet. Naturligt östrogen kan hjälpa till att skydda hjärta och kärl genom att sänka LDL ("dålig") kolesterol och öka HDL ("bra") kolesterol i blodet och genom att ha positiva effekter på blodkärlen. Trots att hormonell terapi (HT) kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär, verkar det inte att förebygga hjärtsjukdomar och ökar risken för bröstcancer. Du kan vidta andra åtgärder för att minska risken för hjärtsjukdom efter klimakteriet genom att äta en hälsosam kost, träna regelbundet, bibehålla en hälsosam vikt, undvika rökning, och, om du har diabetes eller högt blodtryck, följa din behandlingsplan.

Tills en kvinna fyller 30, bygger sin kropp ben, efter 30 års ålder, är ben bryts ned snabbare än det ersätts. Mild benförlust kommer inte att orsaka problem, men när förlusten blir alltför lång, ben försvagas och brott uppstår. Att äta en kost som ger 1.000 till 1.500 mg kalcium per dag och 400 till 800 IE av vitamin D (eller ta motsvarande belopp i kosttillskott), gör viktbärande övningar och ta mediciner som hjälper till att bygga ben kan bidra till att förhindra överdriven benförlust och frakturer.

Oral HT kan lindra vaginal torrhet, minska eller sluta värmevallningar och hjälpa blåsan symptom. HT ökar emellertid andra hälsorisker. För vaginal torrhet och urininkontinens, en föreskriven vaginal kräm som innehåller östrogen kan vara till hjälp. Vattenbaserade glidmedel t.ex. KY Jelly, Astroglide, Replens eller Surgilube kan göra samlag mindre smärtsam. Prata med din läkare för att ta reda på vad som är bäst för dig.

Icke-hormonella åtgärder är också tillgängliga för att lindra klimakteriebesvär. Växtbaserade produkter som innehåller östrogenliknande substanser rekommenderas inte för symtomkontroll, eftersom deras kvalitet inte kan garanteras och många av deras effekter har inte studerats.

Egenvårds steg för klimakteriet

  • Klä sig i lager och löst sittande kläder.

  • Drick mycket vatten.

  • Gör viktbärande motion i 30 till 60 minuter om dagen de flesta dagar i veckan.

  • Undvik koffein och alkohol, vilket kan öka värmevallningar och orsaka sömnlöshet.

  • Ät en balanserad kost som innehåller frukt och grönsaker och 1.200 till 1.500 mg kalcium och 400 till 800 IE av vitamin D.

  • Uppnå och bibehålla en hälsosam vikt.