Vatisa

Många personer med typ 2-diabetes är i smärta

Nästan hälften av personer med typ 2 -diabetes säger att de lever med akut och kronisk smärta, och ungefär en fjärdedel har nervskador, trötthet och depression. En ny studie tyder på att palliativ vård ska vara en normal del av diabetesbehandling.

"Vuxna som lever med typ 2-diabetes lider av otroligt hög frekvens av smärta och nonpain symptom, på nivåer som liknar patienter som lever med cancer", säger leda studien författare Rebecca Sudore, MD, vid University of California, San Francisco. "Våra resultat visar på behovet att utvidga diabetes ledningen att även omfatta den palliativ vård modellen. "

Palliativ vård är vanligen används vid behandling av cancer, hjärtsvikt och njursvikt. Det lindrar symtom på en sjukdom utan att erbjuda ett botemedel, och är tänkt att förbättra en persons livskvalitet.

I denna studie, Dr Sudore och hennes team tittade på mer än 13.000 vuxna med typ 2-diabetes, i åldern 30-75.


Andra problem

De fann att förutom kronisk smärta, trötthet och depression, personer med diabetes led av sömnlöshet, fysiska eller känslomässiga handikapp, andnöd, illamående och förstoppning. Nästan en fjärdedel sa att de hade symtom på neuropati, vilket inkluderar stickningar eller domningar i händer, ben eller fötter.

Symptomen uppstod bland människor i alla åldrar, men var vanligare mot slutet av livet.

Andrew Karter, Ph.D., vid Kaiser Permanente, sade resultaten bör fungera som en väckarklocka.

Behov av palliativ vård

"Läkare kan inte vänta tills de senaste stadierna av diabetes för att fokusera på dessa patientrapporterade resultat," Dr Karter säger. "I stället bör de överväga tidig palliativ vård som en del av standardkroniska sjukdomar."

Enligt CDC, nästan 26 miljoner människor - eller mer än 8 procent av den amerikanska befolkningen - har diabetes. De flesta lider av typ 2-diabetes, som är associerad med fetma och en stillasittande livsstil. Personer med typ 2-diabetes antingen inte producerar tillräckligt eller inte korrekt använda insulin, ett hormon som behövs för att omvandla mat till energi. Med tiden kan de skador som orsakas av typ 2-diabetes leda till allvarlig sjukdom och död.

Studien publicerades i Journal of General Internal Medicine.

Tala alltid med din läkare för att ta reda på mer information.